Fulla italienare skjuter allt

Den silverfärgade bilen körs kors och tvärs längs skogsbilvägarna väster om Jokkmokk. Tre italienska småviltsjägare sitter bredvid varandra i framsätet. Mellan dem syns piporna från deras hagelgevär sticka upp. De färdas genom områden där ortsbor bedriver älgjakt, men det är ingenting som bekymrar dem. De jagar ändå. Släpper sina hundar och skjuter dalripor, lavskrikor, orrar, rävar, tjädrar, harar, järpar, trastar, falkar, hökar, örnar. Allt som rörs.

– De har en helt annan jaktkultur och skjuter allt, men vare sig polisen eller länsstyrelsen bryr sig om det här, berättar en tidigare jaktarrangör och jaktguide som vill vara anonym.

Arrangören/guiden har tidigare ansvarat för många grupper av svenska, amerikanska och tyska småviltsjägare, och det har aldrig varit några problem. De har varit seriösa. Men just italienarna utmärker sig.

– De skjuter fåglar som är fridlysta. Jag skulle vilja stoppa dem! Det värsta var när de tog bort guidetvånget. Jag pratade med en numera pensionerad tjänsteman på länsstyrelsen om att återinföra regeln att utländska jägare var tvungna att ha en jaktguide när de jagar. Han svarade att det inte var länsstyrelsens uppgift att skapa arbetstillfällen, berättar arrangören/guiden.

Arrangören/guiden arbetade endast ett år med de italienska småviltjägarna. Ett år som genererade cirka 1,5 miljoner kronor för dennes företag och för det helikopterbolag och den stugby som anlitades. Men när arrangören/guiden fick se hur illa de betedde sig, att de jagade berusade, jagade på älgjaktsområden, skjöt allt som rörde sig och inte betalade slutfakturan på 50 tusen kronor fick arrangören/guiden nog.


Italienska småviltsjägare köper billiga fastigheter i Norrbotten för att kunna jaga ripkycklingar från den 25 augusti.

Italienare sköt jaktguide. Har hänt också i Kiruna. Just efter att den fria småviltsjakten infördes blev en jaktguide skjuten av en italienare i Laevas sameby (offret var en gammal lumparkompis till mig).

Vidrig italiensk hundhållning.

Tyvärr är frågan om den fria småviltjakten lågt pioriterad av både media och politiker. Det kan tyckas vara märkligt, helst med tanke på den dom som föll i Girjasmålet i början på året. En prejudicerande dom som ger fler samebyar möjlighet att följa Girjas exempel. I Girjas samebys fjälltrakter får endast jägare skrivna i Norrbotten jaga småvilt och detta från den 15 september. Nästa reportage på denna blogg kommer handla om hur samebyarna i Jokkmokk kommer att agera efter HD-domen i Girjasmålet.

Den som har upplysningar i ämnet får gärna kontakta mig, också anonymt: 070 2300955 eller på mejl: t(at)kvikkjokk.nu

För att stödja fortsatta skriverier är jag tacksam om du vill lämna ett bidrag på swich 0702300955

Tack på förhand 🙂

Tor L. Tuorda, Huhttán den 25 september 2020.

Visningar: 1772

2 svar på ”Fulla italienare skjuter allt”

  1. Hur kan detta få fortsätta utan att myndigheter, politiker reagerar!! Sverige måste värna om sina, vissa utrotningshotade fåglar, småviltsdjur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *