Italiensk ripjakt med hundar i Laponia

Kvikkjokk den 24 september 2020: En av många gäng med italienska ripjägare som flygs ut från helikopterplattan. Vissa flygs söderut, till Pärlälvens fjällurskogs naturreservat. Andra far västerut till Darrevuobme/Tarradalen, också det i pärlälvsreservatet, medan andra har möjlighet att landa och jaga ripor med hundar inne i den södra delen av världsarvet Laponia.
– Det här är ett intressant område för just italienska småviltsjägare. I Norrbotten har vi hittills sålt cirka 150 jakttillstånd. Kring ⅔ av jägarna som köper tillstånd kommer från Italien, berättar handläggaren David Persson på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Bilden föreställer hedbjörkskog, fjället Vuogá och så skymtar Darrevuobme/Tarradalen till höger. Ett populärt område för utländska ripjägare.

Vem som helst kan således leja helikopter och landa var som helst i exempelvis Tjuoldavágge eller övriga delar av Laponia som inte är nationalpark. Det spelar ingen roll att område är ett så kallat regleringsområde klass A (som är ämnat för att primärt skydda faunan mot störningar), ett naturreservat (Kvikkjokk-Kabla), ett Natura 2000-område och ett världsarv (Laponia). I denna utvidgning söder om Sareks nationalpark kan nöjesjägare från jordens alla hörn landa vart som helst och skjuta ripor med hjälp av hagelgevär och hundar. Hundar som ofta driver renar och som effektivt skrämmer bort allt vilt från dalgången och som omöjliggör den älg- och björnjakt som samebymedlemmar och ortsbor ägnar sig åt. Som har gjort att jag själv inte har någon höstbild alls från Tjuolddavágge eftersom där är för stora störningar.

Var det denna så kallade hållbara utveckling i landets fjällområden som regeringen Persson önskade när de lade sin proposition till riksdagen 1996?

Regeringen Reinfeldt hakade på tåget och ansåg i sin proposition att bullret från flygtrafiken var försumbart. Ingenting står om störningar från främmande jägare och hundar.

Dump från länsstyrelsens jaktkarta.

Jag själv fick böta 6000 kronor för att jag under en dag i april körde med skoter till mina förfäders jakt- och fiskevatten, som jag alltid gjort. Se bla. Urminne som inte gills. Samma bestraffning väntar alla som gör samma sak och som råkar ut för en polis eller nitisk naturbevakare. Det spelar inte roll om man är ortsbo med eller utan samiska rötter. Så länge man inte är medlem i en sameby är det böter som väntar. Främlingar med hagelgevär kan dock förlusta sig hur mycket de vill. Detta under en känslig tid på året när djuren i lugn och ro måste kunna äta upp sig inför vintern.Mer info följer…

Vill du stödja mina skildringar från denna del av landet får du gärna swisha ett belopp till 0702300955

Tack på förhand 🙂


Visningar: 785

12 svar på ”Italiensk ripjakt med hundar i Laponia”

  1. Blir faktiskt förvånad att utländska jägare överhuvud taget får jaga och köpa jakttillstånd med hundar och vapen och allt. Därtill använda helikopter! Bra att du uppmärksammar.

  2. Är det sant? Utländska jägare som inte har någon anknytning/fastighet i Sverige får inte börja jaga fören 15 september. Alla dessa Italienare kan väl inte äga någon egendom i Sverige.

  3. Att länsstyrelsen som är statens långa arm kan administrera och godkänna denna lyxjakt för de rika på bekostnad av samerna och ortsbefolkningen måste vara tjänstefel.

    1. Ja, de måste ju se till ILO 169 och urminnes hävd. Men problemet är riksdagspolitiker som har sina huvuden djupt begravda i marken. Länsstyrelsen gör bara som de alltid har gjort så långe ingen tar dem i örat.

  4. Provocerande på flera sätt. Men likväl tycker jag att det är obefogat att turister, som t ex jag själv, idag har möjligheten att bekosta en helikopter och landa intill Goabrekbákte. Helt klart onödiga störningar för min egen bekvämlighets skull. Detta fantastiska område måste få det skydd som det förtjänar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *