Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg

Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg. Nu startar jag min blogg om mitt liv i naturen, med eller utan kamera runt halsen.

Skoterkörning i minus 30

I februari – mars har jag farit runt en hel del i fjällen och skogarna vid Kvikkjokk. Undersökt riptillgången, letat efter spår av allehanda djur, platser för läckra landskapsbilder, tillgången på vinterrenar, kadaver, med mera. Skoterkörning i minus 30 är inte roligt. Det går knappt att klä sig ordentligt – min näsa som flagnat och svällt upp vittnar om det.

Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg. Per Nils Kuhmunen kör skoter i renskinnspäls.
Lars-Nils Kuhmunen är i alla fall rejält påklädd.

Trots den hemska kylan satt talltitorna uppburrade i björkskogen till synes helt oberörda och förebådade våren intensivt kvittrande. Samma med strömstaren i Gamájåhkå. Den drillade och sjöng fastän den just hade dykt i isvattnet.

Ripjägare i Darrevuobme, Kvikkjokk.
Ripjägare i stormig björkskog.

De skulle skidra i Sarek

I helgen var jag i Tarradalen för att fotografera, men det blåste och yrde utan avbrott. Trots det kom det fyra glada, unga och morska män från Umeå på skoter. De skulle skidra i Sarek. Skotrarna lämnade de vid Slihtajåhkå, vid gränsen till Padjelanta nationalpark och sedan skulle de tälta en bit in i parken. Jag som trodde dylika entusiaster var ett utdött släkte. Att unga människor inte alls ägnade sig åt såna strapatser. I kvikkjokksfjällen har det blåst och stormat i över två veckor, så de fåtal ripjägare som vistats i dalen har inte kunnat jaga. Idag, den sista jaktdagen, har alla jägare dragit hemåt, så den skrala fjällripstammen i Darrevuobme lär får lugn och ro.

Fjällämmel vid Kvikkjokk.
Fjällämmel från 2001.

Pärlugglor som poar trots att vintern är så långt gången, och hökugglan som visade sig vid STF:s stuga i Såmmarlappa, visar att sorkar och lämlar är på gång. Om nu bara smågnagarna får föröka sig utan att väder och klimat ställer till det, kan sommaren bjuda på rika kullar av ripor, tjädrar och andra fåglar. Kanske det blir lämmelår. Kanske som 2001? Hoppas på det!

Pärlälven vid Luvos.
Kvällshimmel vid vinteröppet uttervatten.

De tre uttrar som jag har filmat tidigare i vinter har flyttat till andra nejder. Hoppas kunna återfinna dem nu när dagarna är längre och varmare. Samlar material till en ny film.

Posten Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg är från den 15 mars 2010. Jag hade en blogg tidigare också på kvikkjokk.nu, men de texterna finns inte kvar. Den 27 januari 2024 SEO-optimerar jag och fräschar upp inlägget till viss del.

Om fjäll
Natur vid Kvikkjokk

Visningar: 77

6 svar på ”Syskonen utter och fjällfärder i mitt första blogginlägg”

 1. Kul att du har en blogg! Följer gärna vad som händer däruppe till fjälls, där har jag halva delen av mitt hjärta! Fina bilder och bra berättelse!
  Jättefin hemsida också! Lycka till,
  MVH Annette

 2. Underbart!
  Bilderna är förstås fantastiska och du skriver så fint så man liksom hör din röst när man läser!
  Ingrid

 3. Ska bli trevligt att följa din blogg och på avstånd få lite koll på fjällvärlden. Tittade också in på din webb. Jag glädjer mig åt dina framgångar!
  Alf

 4. Aha….äntligen, en blogg i min smak, kul att få följa dina äventyr i markerna.
  Många fina bilder lär det bli, hoppas du hittar uttrarna igen……
  Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *