Sveriges representativa demokrati – gäller inte samer

Polis bär bort aktivist i Gállok 2013. Sveriges representativa demokrati - gäller inte samer.

Under protesterna i Gállok 2013 väller polis in bland blockader, tält, kåtor och sittande aktivister och beter sig ibland onödigt brutalt. Ovana vid att folk gör motstånd i detta sjukt lydiga Norrbottens län, vid fredlig civil olydnad och alla slappa kroppar som låter sig släpas eller bäras bort och ovana, ja rent av tagna, och skräckslagna, av hela situationen.
– Men varför i helvete gör ni så här? Det är ju ren overkill! utbrister jag till en av de bättre poliserna, en hon, eller vilket pronomen hen nu föredrog?
– Vi följer bara de lagar som finns, svarar polisen.
– Vems lagar? frågar jag men får inget svar.

Sveriges representativa demokrati

Det har varit alla kolonialmakters generalmetoder i alla tider. Först ta över andra folks territorium och snabbt införa sin egen religion, sitt egna språk, sin ekonomiska modell, matkultur, sitt näringsfång, sina lagar, sin egen rättsskipning och mycket mer. Det kallas med ett samlat begrepp för kolonialism.

Min högst relevanta fråga då för tio år sedan visar på en extremt allvarlig brist i den högt hyllade representativa demokratin i Sverige. Ingen ledamot från det urfolk, vars land och liv blivit stulna, har fått vara med att stifta någon av alla de tusentals lagar som reglerar livet för svenska medborgare från söder till norr och som ger staten och företagen fri access till att fortsätta parasitera urfolksterritorium. Och om någonting trots allt hämmar de nya planer som nu finns i den så kallade gröna omställningens namn så stiftar den svenska staten abrupt nya lagar och de gamla lagar monteras ner. Eller också ger staten dispenser och undantag. Riksdagen är suverän till att besluta precis om vad som helst.

Sveriges representativa demokrati - gäller inte samer. Åldermannen i Sirges sameby Apmut Ivar Kuoljok förs bort av polis i Gállok under protesterna 2013.
Åldermannen i Sirges sameby Apmut Ivar Kuoljok förs bort av polis i Gállok under protesterna 2013.

Ingen same finns i Riksdagen

En riksdag utan någon samisk representation. Vad är det för representativ demokrati i ett land med två folkslag? Är det verkligen sant att Sveriges representativa demokrati inte gäller samer? Ja tyvärr. Det är bara att med sina ögon se statens engagemang för hur skogar, myrar, vatten, berg och fjäll blivit fördärvade i hela Sápmi. Ett faktum som inga samiska representanter hade gått med på, om några hade funnits med några i de beslutande församlingarna.

Bland riksdagens 349 ledamöter finns ingen same vad jag vet. Ingen same som representerar det samiska folket. Visst kan någon assimilerad ha slunkit med i nomineringsprocesserna, men ingen uttalad och initierad same som säger sig värna samiska värderingar och samisk kultur. Det är bedrövligt dåligt.

Egentligen borde typ en tredjedel av riksdagens mandat tillfalla det numera tandlösa Sametinget. Först då kan Sveriges beslutsfattande säga sig vila på en äkta, seriös representativ demokrati.

Du får gärna stödja mina oberoende, folkbildande och kanske ögonöppnande skildringar på denna blogg 💚💙💛❤️
Varma tack på förhand! /Tor
.

Länkar, fördjupningar:
Två folkslag, en politik
Vad är demokrati?


Visningar: 118

Ett svar på ”Sveriges representativa demokrati – gäller inte samer”

  1. Yes it seems like a reverse law, that those who should protect us against abusive behavior in this case the lawinforcement ,the extended arm from
    Politicians, gets the aggressor themselves against the samic people and their supporters.
    What a upside down behavior is that?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *