Regeringens uranbrytning

– Jag tycker vi behöver urangruvor i Sverige, säger Romina Pourmokhtari (L) till SVT. Märkligt nog kommer uttalandet från en miljö- och klimatminister. Men en liberal sådan. Och liberalernas universalrecept för energiförsörjning och så kallad grön omställning är mera kärnkraft. Alltid. Hur mycket som helst.

Ebba Busch (KD):
– Vi är från regeringens sida öppna för frågan uranbrytning, absolut. Vi har mycket uran vi kan bryta i Sverige. Historiskt har lönsamheten inte funnits där, men nu kanske det har ändrats, säger hon till SVT.

Min tro är att regeringen nu fort som satan ändrar lagar och bäddar för en massiv uranbrytning så att Sverige kan bli självförsörjande för alla sina kärnkraftverk och därmed löser de så kallade energiproblemen.

Denna rekordartat urschliga regering måste ju äntligen visa dådkraft med något. Därför smygstartar Pourmokhtari och Busch uranfrågan. Vill först ta den på pulsen. Se hur mycket opinion den startar. Tyvärr lär inte så många av detta naturfjärmade och urbaniserade folk bry sig nämnvärt mycket. Det visar ju det faktum att de röstat fram denna naturhatande brunblå regering.

Det finns inga tankar om nedväxt, sparande, hushållning, effektiviseringar och att den sagolika gröna omställningen faktiskt inte är grön och realistisk, med eller utan kärnkraft. Att omställningen inte alls tar hänsyn till naturen, ortsbefolkningen eller urfolksrätten. Svenskarna ska kunna leva på som nu, utan störningar eller minsta lilla försämring av den luxuösa standard som de är vana vid och där elbilar, fossilfritt stål och biobränsle ska klara klimatet. Ett jävla trams!


De har glömt Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima.

De bryr sig inte om den sårbarhet kärnkraftsverk har, som ju ryssarnas krig tydligt visar.

De har ingen långsiktig lösning på slutförvar av kärnbränsle.

Och självklart kommer som alltid den norra, minst befolkade delen av Sverige, att åter igen utnyttjas. Det är här som de första urangruvorna kommer att öppnas. På marker som för 150 år sedan stals av samer, marker som skövlats till oigenkännlighet för rikets väl och ve med kalhyggen, plantager, gruvor, vattenkraft och vindkraftsparker.

Ett folk ska fortsätta parasitera ett annat.

Beowulf Minings gamla uraninmutning kommer naturligtvis att skakas liv i igen. Den ligger vid den nordöstra delen av Tjaktjajaurs regleringsmagasin i Lilla Lule älv i Jokkmokk kommun, se profilbilden till detta inlägg där Lulep Mának skymtar längst bort i bild till höger bortanför Vattenfalls skövlade landskap.

Pleutajokk kommer också att bli aktuellt, åter igen. Denna uraninmutning ligger en bit uppströms Arjeplog vid Piteälvens källflöden.


När semestrarna är över och uranfrågan ytterligare ett par gånger har kastats ut i medierna utan att folk bryr sig så mycket som skulle behövas kommer regeringen att med full kraft lansera en proposition om att tillåta uranbrytning. Skulle tro att det blir i mitten av oktober. Hoppas jag har fel.

Sprid detta inlägg och stöd gärna denna oberoende blogg med en summa på Swish 0702300955
Mången tack på förhand 💚


Visits: 313

2 svar på ”Regeringens uranbrytning”

  1. Nej vi får aldrig glömma riskerna med kärnkraften!

    Det är ju helt förfärligt om det skulle bli verklighet. Det gick ju inte så bra med uranbrytningen i Ranstad, Västergötland på 60-talet. Idag klassas området som ett miljöriskområde.

    Den förra regeringen förbjöd ju utvinning av uran 2018. Det vill den nuvarande regeringen riva upp. Ingen kommer att tjäna på mer kärnkraft och som vanligt blir det naturen som får betala priset för alla dumheter. Den folkomröstning vi hade om kärnkraften 1980 vill man inte längre kännas vid.

    Här är ett nyhetsinslag om vad som hände i Ranstad. Berget heter Billingen. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/50-ar-senare-ny-oro-for-uranbrytning-i-ranstad

    Jag följer bloggen med stort intresse. TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *