Nils del 2

Från mörker till ljus.

I början var det verkligen mörker. Nattsvart. Vi trodde att du kom död, men ljud från sugen och subtila pipanden när du landade i sjuksköterskan Åsa Mattssons famn visade på motsatsen, se Nils del 1.
Du andades själv, hade alla lemmarna på plats och det fanns inga skador på varken ögon eller lungor. Du var en tuffing. Alla prematurer är tuffingar. Det är obegripligt hur stor kraft så små ynkliga individer besitter. Och en enorm livsvilja.

Du fyller ett år idag den 11 april min käre son Nils Jonas Lindstrand Tuorda!

Du fick vara med om mycket under din första sommar. Du besökte proteströrelsen mot gruvan i Gállok i din kompis Henrik Blinds famn, tillsammans med Micke Stenman, en av de tre ambulanssjuksköterskor som hjälpte dig då du kom.

och så blev det badparadis på Västkusten i din mormor Birgittas stuga.

Och så andra utevistelser,


sen Teneriffa.

(c) Tor Lundberg Tuorda/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå.

Återbesöken till Sunderbyns sjukhus visade att du följde kurvans nederkant, men den lutade allt brantare. Du var frisk och hade inga men från att du kom 10 veckor för tidigt.

Nu kryper du omkring som ett jehu i hela huset och hittar överallt. Du är glad för det mesta. Du verkligen älskar plyschälgen på väggen som du tittar på och skrattar åt varje gång du passerar till skötbordet. Du gillar också ditt Lego som du fick av pappas farbror Bosse och Kerstin, plockar ut och in delarna i legolådan med stor koncentration.

Att dra sig upp på fotöljen i köket, på soffan eller teven, är också en passion – men står du där en stund och så blir du så rädd för hur du ska kunna ta dig ner så jag  måste bära ner dig.

Dörrarna är också en hit, och den gamla trampsymaskinen (som är ihopsnörd så du inte ska kunna klämma dig). En annan sak som du gillar är gitarren. I början var det bara oerhört försiktiga pillranden på strängarna, sedan började du slita i dem hämningslöst. Tur att de är av nylon, stålsträngar hade gått av direkt.

På skötbordet är du en vilde. För att hinna byta – framför allt tygblöjor – krävs att du får något intressant i händerna för att ligga stilla. En tandborste eller tub, vad som helst duger för att någon av föräldrarna ska hinna knäppa knappar och trä på byxor och strumpor.

För tillfället har din mor och far väldigt mycket att göra, så din syster Astrid tar vid och leker och underhåller dig. Utan Astrid hade det knappast gått att göra allt det vi är tvungna till.

Du fick också vara huvudperson på mamma och pappas föredrag till bilder på Sunderbyns sjukhus där många av landets sjuksköterskor som jobbar med för tidigt födda barn bänkat sig. Du var imponerad över alla människor som visade dig all denna uppmärksamhet, men somnade i bärselen på mammas bröst innan föredraget var slut.

Ikväll är det ditt första födelsedagskalas. Din syster Elina och hennes sambo Kristoffer och barnen Mira och Eddie kommer. Så också Kattis och Sara Holmbom som var oerhört behjälpliga när du kom til världen.

Stora gratulationer till ettåringen från pappa, mamma och Astrid, mormor, moster med familj och förstås också från dina vuxna syskon Anton och Elina med respektive och barn.

Astrid, min farbror Bo Lundberg, jag, Nils och Bosses fru Kerstin.

Träffar: 118

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *