Naturskyddsföreningen i Jokkmokk firar 50 år!

Fyra gubbs som var med när Naturskyddsföreningen och Steget Före startade. Lars-Ture Lindholm längst bort till vänster, Thomas Öberg, Mats Karström och Ulf von Sydow.

Igår var jag på jubileumsfirande på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Naturskyddsföreningen Jokkmokk fyller 50 år och det firades med föredrag, bildvisningar, musikframträdande och en spännande utställning där speciellt Thomas Öbergs tidningsklipp fångade mitt intresse. Är fashinerad över de vulgära retorik bla. skogsbrukets tillskyndare uppvisade. Otroligt lågt. Förvisso är det inte så mycket bättre idag med den lögnaktig propaganda skogsbruket sprider i TV-reklam och annonskampanjer.

Ulf von Sydow höll ett engagerande föredrag där han berättade om sin tid som ordförande för riksföreningen. Makalöst så mycket genomkorkad skit den mannen fick utstå. Ulf stod verkligen upp för våra nordliga gammelskogar. Jag följde med honom och Mats Karström en gång till Stockholm där vi genomförde en manifestation utanför riksdagshuset där vi sågade sönder en mindre gran från gammelskogen, för att symbolisera den usla skogspolitiken och att M och S stoppade införandet av den gräns mot fjällnära skogsbruk som föreningen propagerade för.

Henrik Blind, Lars-Ture Lindholm och Ulf von Sydow samtalar.

Senare besökte vi en riksdagsdebatt där sossar och moderater i vanlig ordning ville att allt skulle förbli vid det gamla och skövlingarna fortsätta. Det kröp under skinnet på en när de talade. Men så kom en miljöpartist upp i talarstolen och talade om en sundare och modernare inställning för att värna biologiskt mångfald, med mera. Efter anförandet som bröt av i hopen av de konventionella exploateringspartiernas, tjoade vi och applåderade. Direkt anslöt en typ ABAB-vakt och tillrättavisade oss strängt att det var förbjudet att visa ovationsyttringar på åskådarläktaren!

Ulf konstaterade att det är samma agumentation och samma debatt som för 30-50 år sedan. Alltför lite har hänt. Det är en kamp om varenda liten gammelskog. Trots det faller urskogar än i dag i Sverige. Ett sorgligt faktum.

Visningar: 164

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *