Naturen ger nya Jokkmokkare

– Vad fick dig att flytta till Jokkmokk, frågade jag en ung kvinna från södra Sverige nyligen.
– Det var naturen som fick mig att komma hit, svarade hon och berättade om skogarna, fjällen och det fina fisket som naturen erbjuder i Jokkmokks kommun.

Träffade ännu en ung kvinnlig sörländska som svarade likadant. Så träffade jag en gammal bekant på Bagge Bygg. Han hade flyttat från Gällivare och startat företag i Porjus. En annan gällivarebo jag känner är bosatt i Sågudden.

Det sker en rätt så rejäl inflyttning till Jokkmokks kommun numera. Många flyr den urbana trängseln, stressen, skjutningarna och utsläppen, med mera. Det är en trend som lär hålla i sig, och troligen också växa ju mer effekterna från växthuseffekten och pandemin gör sig påminda.

Jag jobbade på HVB-hem i Jokkmokk för framför allt ensamkommande flyktingbarn från hösten 2015 och dryg två år framåt. De ungdomar som först anlände mötte snö, kyla och mörker och ett samhälle där det rörde sig väldigt lite folk i jämförelse med vad de var vana vid. De blev chockade. Ville omedelbart flytta till Luleå, eller allrahelst till Stockholm eller Göteborg.

Men ju fler månader som gick desto fler lärde sig gilla Jokkmokk. Det är nära till allt, finns en bra samhällsservice och så är det knappt någon trängsel.

Efter ett år slutade därför tjatet om att flytta till Stockholm. De studerade och lärde sig svenska, och livet blev så mycket enklare.

Idag har flera av de forna flyktingarna jobb, någon har bildat familj och några har skaffat sig körkort. Ett par tre av dem är mina kollegor i äldreomsorgen (jag vikarierar i Hemtjänsten). De trivs mycket bra och är också mycket populära bland vårdtagarna. Flera jobbar också bland annat i kassorna på ICA och Konsum.

Flera av de senaste decenniernas invandrare kommer från europeiska länder. Några har tagit sina jobb med sig från sina hemländer, några har startat nya företag i kommunen.

De naturvärden och fritidsaktiviteter som Jokkmokk har att erbjuda är det som har dragit mest människor till att flytta till kommunen. Här finns största andelen skyddad natur i hela EU, mest fjäll, men också 30 kvadratmil gammelskog och urskog som lockar.

Det är faktiskt hundratals människor genom åren som har flyttat till Jokkmokk på grund av den natur som bara finns här. Mängder med miljoner kronor som de här inflyttade gett till den kommunala skattekistan, och mer lär det bli ju längre tiden går. Och så har de bidragit till hållbara jobb inom bland annat turism, it, utbildning och kultur. En pallett med jobb som kommer fyllas på ännu mer.

Jobb som räcker mycket längre än de som den planerade gruvan säger sig erbjuda.

Jag vill som slutkläm bara meddela att jag är så glad över alla människor som flyttat hit från alla möjliga och omöjliga håll. Ni ger oss nya impulser, ett rikare liv och en natur som behöver er. Tack, och varmt välkomna!


Blir glad om du vill stödja mina skildringar med ett belopp på swish 0702300955.

Tack 🙂

Varma hälsningar från Tor
Visningar: 339

Ett svar på ”Naturen ger nya Jokkmokkare”

 1. I vår region, bredvid nassakrerna, finns mest natur kvar i Europa.
  Men nu är den ju inte vår utan stulen av kronan.
  Dom som säger att det bara finns spillror skog kvar gör mest fel.
  Och eländesskildringarna om oss i norr säljer väldigt bra, deckare eller filmer som baseras på allt galet och obegripligt som de tycker ska vara bilden av övre “norrland” (detta eländiga stockholmsbergrepp).
  Lägg därtill de etniska konflikterna som media piskar upp mellan svenskar och samer.
  Jag förstår motivet, att skapa uppmärkssmhet i media.
  Men det gör bara att allmänheten och politikerna ger upp.
  Eftersom allt då är för sent.
  Vi har mest att kämpa för.
  Egentligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *