Metan nonchaleras i media

Metan nonchaleras i media. Helst de metangaser som strömmar upp från kalhyggen, trädplantager, torrlagda våtmarker och vattenkraftsmagasin. Emellertid tuggades det flitigt i dags- och kvällspressen, i radion och på televisionen om de enorma metanutsläpp och effekterna för klimatet som de sprängda gasledningarna orsakade för drygt ett år sedan. SVT var mest på och förra månaden skildrade radionyheterna omfattande och hittills okända metanläckagen från Östersjöns havsdjup. Skrämmande, eller hur! Hur ska vi få stopp på de här jävulska hoten mot klimatet, och mot oss?

PK-utsläpp


Att lyfta klimatfrågan och skylla på ryssen, eller på okända utsläppskällor, är PK. Det ger också en bekväm ursäkt, ett alibi, för folk att fortsätta flyga, okynnesköra en massa fordon med ottomotor och i övrigt bete sig klimatvidrigt.


“Om naturen själv släpper ut såna mängder med gaser torde det vara i balans med vad Moder Jord tål. Vad hon kan ta hand om. Mina egna små utsläpp spelar smärre roll.”

“Jag kan med gott samvete fortsätta köra åkgräsklippare, vattenskoter, skoter, båt och bil och flyga till underbara Thailand varje år för det är jag värd!”

Du måste lyssna på det här sommarpratet.

Med ytliga nyheter om sprängningar och okända utsläpp kan också statsmedia tryggt förlita sig på att de har uppfyllt sitt journalistiska uppdrag. De behöver inte fördjupa sig desto mer. Greta är uttjatad, Återställ våtmarker är för extrema. Extinction Rebellion väl också? Och Skogsupproret, vad fan är det? Skogsmissbruket? Gasutsläpp från metan nonchaleras i media.


Metan nonchaleras i media
, skiter i de stora utsläppen…

och refererar till trogna gamla utsläppskällor:
“Jordbrukssektorn är den största källan till Sveriges totala utsläpp av växthusgaserna metan och lustgas.” Naturvårdsverket.
“De största källorna till växthusgaser inom jordbruket är dock metan från idisslarnas fodersmältning,…” SLU.

Kornas fisar ger växthusgaser

Men att skogsbrukets alla kalhyggen och virkesplantager ger enorma metanutsläpp och att lustgas ger utsläpp 300 gånger värre än koldioxid ger media fan i. Detsamma gäller nonchalansen för metan- och lustgasutsläppen från torrlagda våtmarker och från vattenkraftens alla gigantiska regleringsmagasin (förutom rep från Norrbottens Kuriren).

Och lustgas 300 ggr…

Sveriges television, SVT, är skitnödigast av alla medier. Troligen är de livrädda för att få ännu mer ovederhäftig och direkt lögnaktig kritik från lobbyister, som de ju fick i stor dos efter bland annat sin programserie Slaget om skogen.

Men rädslan måste de ta. Lögner kan väl ändå inte skrämma riktiga murvlar!?
Om journalister seriöst ska uppfylla sin uppgift som oberoende, och visa att de verkligen inte är nåt Pravda, måste de växla upp rejält. Engagera sig i klimatfrågan, intervjua forskare och aktivister, besöka demonstrationer och manifestationer, fördjupa sig och rapportera, om och om igen.

Det är ni som är vår röst. Det är ni som är demokrati.

Extinction Rebellion, XR, slow walk i Stockholm, vi är demokrati. Media nonchalerar metan så då måste gräsrötterna agera i klimatfrågan


Jag tycker att ytliga glättiga må-bra-program har ett alldeles för stort utrymme. Skrota skiten och starta istället programmet Klimatnytt på bästa sändningstid. Då först kanske medborgarna vaknar.

Det är inte lätt för oss aktivister att nå fram i mediabruset för Sverige har tyvärr en regering som utvecklats med klimatförnekare vilka sjunger exploateringarnas lov i alla lägen. Och att uttagen av ändiga resurser måste öka. För den “gröna” omställnineg, och för klimatet. Vilket jävla trams.

Regeringen har ingen respekt för djur och natur, urfolk, och kommande generationer. Sambandet är tydligt, sorgligt nog. När regeringen skiter i basala överlevnadsfrågor gör statstelevisionen detsamma.

Medier som bryr sig om klimatetSom tur är finns Sveriges radios proffsiga specialprogram, som Vetenskapsradion Klotet och Kaliber. De är inte skitnödiga.
Tack för att ni finns och gör ert superviktiga jobb i det brunblå mörker som vi alla är omsvepta av.


Referenser:
Natursidan.
Extrakt.
Forskaren Åsa Kasimir.

Kvikkjokk.nu
Vattenfall orsakar utsläpp av klimatgaser
Skogslandet – en granskning, biobränsen
Utdikade våtmarker i VästerbottenVisits: 191

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *