Gállok och socialdemokraterna

Den svenska statens politiska ledning socialdemokraterna visar nu var de tycker och vad de tror om en eventuell gruvstart i Gállok/Kallak. Socialdemokraternas tro struntar i de seriösa bedömningar som statens egen expertmyndighet Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort, men inte bara det. Miljöpartisten Henrik Blind radar på sin fb-vägg upp dem som socialdemokraterna totalt skiter i:

“Socialdemokraterna
Utländsk gruvprospektör

vs.

Gruvfritt Jokkmokk
Jåhkågasska tjiellde
Sirges sameby
Tuorpon sameby
Bybor och markägare i Björkholmen
Greta Thunberg
Fridays For Future
Sáminuorra
Sametinget
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Svenska Samernas Riksförbund
Miljöpartiet de Gröna
Grön Ungdom
Ärkebiskop Antje Jackelén
Svenska kyrkan
Naturskyddsföreningen
Fältbiologerna
Amnesty International Sverige
Amnesty Sápmi
Civil Right Defenders
Greenpeace
Extinction Rebellion
Skogsupproret
Jordens Vänner
Giron Sámi Teáhter
FN-organet Unesco
José Francisco Cali Tzay, FN:s särskilda rapportör för urfolksrättigheter
David Boyd, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö.
+67 000 enskilda underskrifter i namninsamling mot gruvplanerna”

Det få talar om, inte heller Thorwaldsson på sin presskonferens där han säger att det inte finns några hotade naturvärden i Gállok, är alla de tusentals arter som lever i den gammelskog på berglandet Roavvoajvve som gruvan kommer att skövla. Arter som Henrik Blind, jag och alla de andra 6200 medlemmarna i nätverket Gruvfritt Jokkmokk vill värna. Som endast kan leva här i den gammelskog som är planerad att bli naturreservat, i denna ö i ett omgivande kalhygges- och plantagelandskap. En skog där vi plockar bär, svamp, älg- och renhorn, där mina två yngsta barn vuxit upp och som de älskar. Denna skog finns inte, enligt Thorwaldsson.

Det är många andra felaktigheter, lögner och manipulationer som jag skulle kunna hänvisa till i Thorwaldssons utläggning på presskonferensen och i de tolv punkter “gruvbolaget” “måste” förhålla sig till. Rena Trumpismen. Men jag orkar inte göra det. Allt är sagt under de 16 år jag bedrivit mitt gruvmotstånd. Inte bara av mig utan av många många fler fina människor i gruvmotståndet. Men allt vi säger och har sagt genom åren studsar mot den socialdemokratiska betongmuren. Ingenting har trängt igenom. Det är verkligen för jävligt.

Beslutet liknar socialdemokraternas konstruerade Linje 2 i kärnkraftsomröstningen. Det är för jobbigt att säga ja och för jobbigt att säga nej.

När Magdalena Andersson utsåg sin näringsminister förstod jag hur det skulle bli. En exploatör, kolonisatör och teknokrat. Men både statsministern och hela hennes regering är likadana. Och alla väljare som har valt fram det här fasansfulla partiet har också skuld i gårdagens fasansfulla och galna beslut.

Socialdemokraterna vill tillbaks till 1950-talets industrialism och “riktiga jobb”. De drivs av nostalgi och kärlek till bland annat gruvor. Random gruvor, alla gruvor, vart som helst. Gruvor, gruvor, gruvor. Om den här förbannade regeringen kan ta ett sådant sjukt beslut om Gállok, med all den symbolik och folkrättsvidrighet som det innebär, riskerar alla gruvprojekt att gå samma öde till mötes. I Skåne, Vättern, Rönnbäck, Vittangi. Detta i sken av så kallad grön omställning, vilket ju är klockrent skitsnack.

Socialdemokraterna för en gammeldags politik, förutom det moderna faktum att marknadskrafterna har släppts fria, och nyliberalismen som praktiseras av partiet med hull och hår. Absolut ingenting har spillt över från hur många andra kolonialmakter i världen numera försöker ställa gamla oförätter mot sina urfolk tillrätta, hur man har en vilja av att avkolonisera sig, ger självbestämmande för sina urfolk, ger tillbaka marker som har stulits, ger ekonomiska ersättningar och ger själva naturen juridiska rättigheter. Sverige går åt motsatt håll. Maken till omodernt land finns inte (trots att man gör sitt hycklande bästa för att bevisa motsatsen…). Och ingen svensk regering har ens bett om ursäkt till mitt folk för hur man har betett sig, med sina lagar, sin etniska rensning, assimilering, skövling och det omfattande kulturella folkmordet. Businnes As Usual är socialdemokraternas melodi. Hämningslöst, respektlöst, inhumant, folkrättsvidrigt.

Landskapet är övergreppens vittne. Dränkta älvdalar, kalavverkade urskogar, vindkraftsparker och gruvor. En optimal förstörelse, en kultur- och naturmassaker av aldrig skådat slag som framför allt kommer från det långvariga socialdemokratiska regeringsinnehavet, med bland andra Branting, Hansson, Erlander och Palme. Ingen hänsyn har tagits till naturen och den samiska kulturen. Endast till Sveriges industri, urbanisering och folkhemsbygge. Majoritetens diktatur. Den starke slår den svage. Gång på gång har mitt folk blivit överkört och misshandlat och Sábme skövlat till oigenkännlighet. Det måste handla om rasism, och hat. Hat mot naturen och hat mot samerna. Gårdagens regeringsbeslut är ett kvitto på det. Rasbiologins teser om att vi själva inte förmår ta hand om oss utan behöver storsvenska förmyndare lever i högsta grad hos en statsminister som talar stockholmska och en näringsminister som bluddrar på småländska.

Birro latte! Ni kan dra åt helvete!

Träffar: 744

9 svar på ”Gállok och socialdemokraterna”

 1. Rasism och kolonialism minsann. Genom sig själv känner man andra. Det är tydligt vilket tankegods du genomsyras av. Om det är kolonialism att starta en gruva i sitt eget land, vad är det då om Sverige startar en gruva i nåt afrikanskt utvecklingsland?

 2. Att forskare på svenska och norrländska universitet undviker att förklara hur svensk rasism och kolonialism uppstått, är skandalöst.
  Utan kunskap kan man inte komma framåt.
  Men att vara korkad är bra om man vill sarga och bråka.
  Putins Ryssland är ett exempel.
  Men om folk inget begriper då går det dåligt,
  oavsett var man befinner sig.
  Sen är ju Jokkmokks kommun ett särfall,
  efter alla år med Kent Ögren är den “politiken” en brutal fars.

 3. Jag växte upp i en sosse-familj. Mamma och pappa och farmor och farfar var aktiva socialdemokrater. Pappa och farfar var yrkespolitiker.

  Och jag kan bara säga så här: du har rätt. Gallokbeslutet synliggör skuggsidor hos S, som alltid har funnits där och som S vägrar erkänna. Folkhemsbygget var aldrig ett bygge för alla. S har utvecklat vidare en maktstruktur som går tillbaka till Gustav Vasa, eller ännu längre.

  1. Tack för en lysande beskrivning av hur även JAG känner! Må Socialdemokraterna vara sömnlösa tills de lärt sig förstå att det finns högre värden än kortsiktiga löften om pengar! Ingen gruva i Gallok! Det räcker nu.

  1. Tack för en lysande beskrivning av hur även JAG känner! Må Socialdemokraterna vara sömnlösa tills de lärt sig förstå att det finns högre värden än kortsiktiga löften om pengar! Ingen gruva i Gallok! Det räcker nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *