En weekend för gruvmotstånd

en weekend för gruvmotstånd

En weekend för gruvmotstånd gick av stapeln i konferenslokalen på Ája. Evenemanget arrangerades av Naturskyddsföreningen i Jokkmokk. Under lördagen föreläste gruvnäringens skräck, den ytterst kompetente miljöjuristen Gunilla Högberg Björk, om gruvjuridik. Ju mer man får lära sig om Minerallagen och vad som gäller med olika tillstånd och löjliga ersättningar, desto vansinnigare blir den.

Föredrag om gruvhistoria och nutid

Efter Gunillas föredrag talade jag i en timme till ett 90-tal egna bilder. Jag började med att beskriva det mostånd som faktiskt fanns mot kolonialmaktens strävanden efter silver i den södra delen av Gierggevárre 1661, nuvarande Padjelanta nationalpark, och senare i Álggavárre, nuvarande Sarek, efter att den första gruvan i Nása med tillhörande smältverk saboterats av en dansk/norsk trupp. Vilka ansträngningar och ekonomiska kostnader hela det 40-åriga äventyret ledde till i Jokkmokks fjällvärld. Vilken plåga det var för tvångsinkallade samer och renar och alla människor som jobbade vid Luleå silververk.

Gruvor är fornminnen!

Sedan uppehöll jag mig vid hur alla dessa gamla gruvor och provbrott fortfarande läcker tungmetaller till vattendragen utan att staten gör någonting för att dämpa giftflödena. Hur alla dessa gruvor och skärpningar betraktas som R-märkta fornminnen! och hur Beowulf Mining startade sin verksamhet på Ruovddevárre med sitt första undersökningstillstånd i mars 2006. Detta trots att hela berget ligger inne i världsarvet Laponia.

Jag ägnade hel del om historien kring Ruovddevárre, 14 kilometer norr om Kvikkjokk, som Beowulf torgförde som sitt flaggskepp.

Gruvkamp av aldrig skådat slag

Hur Beowulf trots detta flyttade ner till Gállok mellan Björkholmen och Randijaur och hur protesterna och kritiken mot den planerade gruvan tog fart, alla demonstrationer, intervjuer, guidningar, sammankomster, föreläsningar, tal, artiklar, allierade. Att Gállok blev startskottet för en gruvkamp av aldrig skådat slag, med sin kulmen sommaren 2013. Hur kampen fortsatte med facebookgrupp, namninsamling och aktivistlista. Att intervjuförfrågningarna fortsätter att strömma in, en aldrig sinande frekvens om förfrågningar av föreläsningar och guidningarna, antalet allierade som ständigt växer.

Aningslösa i Stekenjokk

Jag avslutade med en bild från Stekenjokk där aningslösa turister sitter vid sin husbil och dricker rödvin nära den giftbassäng Boliden lämnat efter sig. Aningslösa. Som merparten av svenska folket. Det är det som är det största hotet, nonchalansen, vilket parat med tugget om att gruvor behövs för den ”gröna omställningen”. Jaja. det var i korta drag en beskrivning av vad jag talade om.

Det gäller att gå till historien för att förstå dagens situation och lära sig att ingenting egentligen har hänt. Det är samma övertro till gruvor då som nu. Samma brutala, koloniala och respektlösa härnadståg.

Här visar jag några av de bilder som jag berättade till:

Det var verkligen en weekend för gruvmotstånd. En lyckad en! Tack Naturskyddsföreningen för engagemanget och tack till alla deltagare för att ni kom!

En helg för gruvmotstånd

Mer på bloggen i ämnet:
Statens slapphet med sina egna giftiga gruvor
Dagbrott hotar Laponia
Kriget mot samer och Sámeednam

.

Stöd gärna mitt arbete med en Swish till 0702300955. Varma tack 💚
.

#gruvor #jokkmokk #gállok #kallak #beowulfmining @beowulfmining #kolonial #kolonialism #motstånd #civilolydnad #sábme
.









Visningar: 181

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *