Civil olydnad i Sápmi

Bilden: Samisk aktivist bärs bort av polis i Olje- og energidepartementets lokal i Oslo. Foto: Rasmus Madsen Berg, Natur og Ungdom.

Ett drygt sekel av samisk rättskamp i Sápmi med brev till maktens män, pamfletter och skrivelser, samisk organisering, möten och demonstrationer. Civil olydnad i Alta 1981 med 600 poliser, 1993 vägblockader och aktion i Sveriges riksdag mot den fria småviltsjakten och 2020 aktioner mot kalhyggesmissbruket, med mera.

Under det senaste decenniet dessutom en stegrande ökning av den samiska konsten och hantverket med många nya författare, bildkonstnärer, sjöjdare, filmare och musiker vilka oftast lyft politiska budskap som boostat och förklarat samisk rätt.

Omfattande samiskt engagemang har flitigt också spridits på sociala medier, som protester och folkbildning. Speciellt viktigt i länder i Sápmi där befolkningen i stort knappt vet någonting om samer. Där man aldrig läst om samisk kultur och historia i skolan och där det politiska etablissemanget gör allt de förmår för att fortsätta osynliggöra och nonchalera samisk folkrätt och urfolksfrågor.


Under det dryga seklet har den enda motståndshandling som visat sig ge effekt på kolonialstaterna i Sápmi varit fredlig civil olydnad. Idag är tydligaste exemplet Norske Samers Riksforbunds ungdomssektion (NSR) och Natur og ungdoms tålmodiga blockad av Olje- og energidepartementets lokaler i Oslo. Igår natt blev alla ungdomar bortburna av polis. Det skedde på natten för att förhindra mediabevakning. Aktivisterna fördes till minibussar i en källaren för att förhindra insyn. Se video här. Blockaden fortsätter dock utanför byggnaden.

Alta 1981 och Oslo 2023. Idag är det speciellt jävla sjukt att samiska och norska ungdomar alls ska behöva protestera. Mot att staten i över 500 struntat i att ta i frågan om den folkrättsvidriga vindkraftsparken i Fosen, som ju Højesterett, norska motsvarigheten till svenska Högsta domstolen, i sitt domslut sagt måste göras. Det är ju kriminellt! 2023 fortsätter alltså samiska rättigheter att kränkas i Norge.

Och Sametinget från svensk sida skickar ingen representant till Oslo för att stödja aktionerna. Inte heller något sametingsparti. Det är så omåttligt dåligt. De är nog rädda ledamöterna. Måste fortsätta vara bekvämt PK. Det är ändå tur att det finns modiga och avkoloniserade ungdomar 💚

På den översmidiga svenska sidan av Sápmi kvävs istället viktiga domslut som är till fördel för mitt folk. Domslut begravs i utredningar i enlighet med gammal unken svensk praxis när det gäller samiska “känsliga” frågor. Självklart tänker jag på den tunga Girjasdomen. Istället för att den svenska staten per automatik låtit alla andra samebyar få samma möjlighter som Girjas när det gäller förvaltningen av jakt och fiske – samt gynnsammare villkor för oss samer utan medlemsskap i någon sameby – läggs en våt filt över hela frågan. Istället satsas på renmarksutredningen och en sanningskommission vilka troligen kommer bli relativt urvattnade. Som vanligt med andra ord. Man kan ju förlora röster.

Och på finsk sida blev det ingen ny sametingslag.
– Ett politiskt och rasistiskt beslut, säger Petra Laiti, ordförande i den samiska ungdomsföreningen Suoma Sámi Nuorat. Läs artikel här.

På Kolahalvön i Ryssland törs ingen same säga pip. Samer flyr Ryssland eller blir kommenderade till kriget.

Det är mörk nu, men ungdomarnas kamp ger ändå ett ljus i tunneln. De kommer aldrig att ge sig där i Oslo. Samma sak kommer att hända om gruvan i Gállok får grönt ljus. Det är förbanne mig nog nu.Träffar: 146

Ett svar på ”Civil olydnad i Sápmi”

  1. Tack for alt du gør . Det er et uhørt vigtigt arbejde, som er til glæde for mange mennesker.
    Jeg har tyvær forlorat dit telefonnummer då jag har bytt telefon.
    Har gjort 2 indspelninger på youtube (mit brasilianska band) hvor jag ger support under : beskrivning til support til det samiske folk.
    Hoppas at du kan skriva til mig på mail.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *