Sveriges etniska rensning av skogssamer

Historikern Peter Ericson är specialiserad på samisk historia. Han har bland annat varit sakkunnig för samebyarna i Nordmalingsmålet och ägnar sig nu åt föreläsningsturnéer landet runt. På löpande band gräver Peter Ericson fram chockerande historiska uppgifter från svenska arkiv. Bland annat om skogssamerna. Från hans fb-sida:

“Från NIO landskap (minst) är de sydliga skogssamerna utrotade respektive fördrivna. Av en förr utbredd näring, som sträckte sig från Oppdal till Karelen – från Soppero till Sörmland och Värmland – har vi idag bara enstaka byar kvar i Norrbotten samt längst upp i Västerbotten.
Dom allra flesta skogsrenskötande grupper utefter hela tajgan har försvunnit. Det är en eurasiatisk process; som på sitt sött torde kunna kallas global eftersom urfolksgrupperna i Nordamerika med skogen som bas också synes försvunna i allt väsentligt. Ja; vi har skogssamer kvar i norr — men hur ser det ut om hundra år?”

Den som vill fördjupa sig mer kan besöka Peter Ericsons blogg.

Om detta ämne – skogssamerna – vill jag göra en film, men det verkar vara omöjligt att få nationellt ekonomiskt stöd för det. En ny ideell insats väntar…

Träffar: 389

Ett svar på ”Sveriges etniska rensning av skogssamer”

  1. Visst är det så, och när de som borde vara våra närmaste bundförvanter inte ens känns vid oss och saknar solidaritet.
    Så är utgången av detta helt klar på förhand, utgång är ordet – siste lorten stänger dörren.
    Vi lever vidare som assimilerade individer, frånvaron av kommentarer här efter 4 år talar klarspråk om den saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *