Regeringskansliet – en odemokratiskt koloss

Regeringskansliet – en odemokratiskt koloss. Varför märker man knappt att Sverige bytt regering? När det gäller de samiska frågorna är det ingen skillnad. Detta oavsett vilken regering som styrt genom åren.

Den 19 augusti 2014, lovade statsminister Stefan Löfven att socialdemokraterna skulle ratificera ILO 169 under mandatperioden. Men den 26 januari blev kabinettsekreteraren vid UD Annika Söder utfrågad i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève om hur Sverige ställer sig i frågan. Då var det helt andra tongångar.

Regeringskansliet - en odemokratiskt koloss. Marie Persson föreläser på ett gruvkritisk seminarium på Södra Latin i Stockholm den 17 november 2012. Foto: Tor Tuorda.
Marie Persson föreläser på ett gruvkritisk seminarium på Södra Latin i Stockholm den 17 november 2012. Foto: Tor Tuorda.

Marie Persson, sametingsledamot och grundare av nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby, refererade förhöret på nätverkets Facebookgrupp:

Som ett slag i ansiktet för hela det samiska folket

“Efter att ha följt dagens FN-granskning kan jag bara konstatera att den svenska delegationen inte kunde ge några positiva besked angående samers rättigheter i Sverige. Däremot noterar jag att man vill fortsätta framhärda en positiv bild av samers situation i Sverige, vilket är direkt missvisande. Anmärkningsvärt också att kabinettsekreterare Annika Söder har mage att påstå att samer i dagsläget har självbestämmande, “uppfyller villkoren för ILO169 om man bortser från markrättigheter” samt omnämner dagens gruvprospekteringsprocess, där hon förklarar att rennäringen konsulteras samt att Sverige faktiskt gjort förändringar i minerallagen då man nu har rätt att få information på samiska… Känns i sammanhanget som ett slag i ansiktet för hela det samiska folket.” 

Annika Söder är gammal journalist och dotter till förre utrikesministern och centerpartiledaren Karin Söder. För sitt nuvarande jobb blev hon diplomat och kabinettsekreterare. Hon är således inte politiker.

Regeringskansliet – en odemokratiskt koloss.

Annika Söder är en av Regeringskansliets 4 471 anställda, där endast 169 är politiskt rekryterade.
All annan personal har kvar sina anställningar inom Regeringskansliet oavsett vilka som sitter i regeringen.” står det att läsa på regeringens webplats.


Detta exempel är ett av många som visar hur politiker blir tvingade att hålla den gamla svenska, välbekanta och trygga linjen. För en orutinerad regering är det snudd på omöjligt att stå emot tusentals rådgivare i de gamla korridorerna. Korridorer som också besudlas av en brun smet av ålderdomlige rasism. Som Statens rasbiologiska institut och Renbeteslagen 1928, som bidrog att den övervägande delen av alla samer tvångsassimilerades.

Statsfinansierade lobbyister

Några av de tusentals tjänstemännen, som pr-konsulter och jurister, lär ingå in en bastuklubb. De bör bli betraktade som statsfinansierade lobbyister med näringslivet som ännu en, men dold, uppdragsgivare.

Politikerna å sin sida, tänker mest på sin väljarbas. Kanske Löfven släppte sitt löfte när han fick information om att de svenska och finska nybyggarättlingarna skulle ge sossarna fler röster än vad samerna gör?

Man blir cynisk. Och less. Det är som döfött. Hela denna odemokratiska koloss som kallas Regeringskansliet borde rivas ner till grunden. I dess ställe borde en modernare, effektivare, och mer demokratisk modell bli uppbyggd. Om Sverige ska kunna leva upp till ett styrelseskick med verklig och sann demokrati måste också tjänstemännen gå när landet byter regering. Inte alla, men många.

Djupt hat mot samer i Kolossen

För den som tvivlar om hur det kan gå till i Kolossen finns detta klipp länkat i ett annat av mina blogginlägg där Lars Norberg, Annika Söders forne kollega, berättar om hur det kan gå till. När man lyssnar på denne lågmälde och proffsige person ligger det nära till hands att tro att det inte bara finns rasism, utan också ett djupt hat mot samer bland regeringskansliets tjänstepersoner.

Regeringskansliet - en odemokratiskt koloss. Lars Norberg, Sveriges tidigare FN-ambassadör och renbetesförhandlare under sitt föredrag han höll på Ája i Jokkmokk 2013. Lars Norbergs föredrag visar på tydliga tendenser av koloniala strukturer och rasism på regeringskansliet.
Lars Norberg under sitt föredrag han höll på Ája i Jokkmokk 2013. Foto: Tor Tuorda.

Visits: 46

Ett svar på ”Regeringskansliet – en odemokratiskt koloss”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *