Om gruvan kommer, till Laver

På ABF i Älvsbyn öppnade igår kväll vår utställning Om gruvan kommer, producerad av nätverket Gruvfritt Jokkmokk, Urbergsgruppen, Uppsala universitet, föreningen Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby, samt föreningen Bevara Ojnareskogen. Utställningen är tidigare visad i Luleå, Jokkmokk och Gällivare.

Astrid och Nils i porten till ABF i Älvsbyn och vår utställning När gruvan kommer. Hela familjen är inblandad i gruvmotståndet 🙂

Vi kom till dukat bord Åsa, Astrid, Nils och jag. Magnus Sjögren hade stilfullt hängt upp alla skärmar från Jokkmokk och Rönnbäck (tyvärr fick Ojnare inte plats). Och så blev Magnus typiskt nog sjuk innan vernissagen och kunde inte kompa på dragspel eller framföra Strandlös strand som var tänkt, så därför fick Astrid sjunga och jojka endast kompad av mig.

Ett femtontal troligen till största del kritiska älvsbybor hade mött upp, som själva hade mycket att tillföra om den planerade jättegruvan i Laver. Jag blev verkligen positivt överraskad! Hade aldrig förväntat mig detta mottagande. Överallt vänliga, kloka och vetgiriga människor. Det är svårt att lära sig att aldrig ta ut någonting i förskott och inte heller låta fördomarna styra.

Åsa Lindstrand vid bild gjort till Altaupproret.

Lagom till vernissagen hade Åsa, som jobbar som reporter på tidningen Samefolket, med sig en bunt tidningar som just anlänt från tryckeriet. Passande nog med tio fenomenalt skildrade sidor om just Laver. Mycket intressant information. Bland annat om skälen till att länsstyrelsen i Norrbotten så professionellt sågade Bolidens miljökonsekvensbeskrivning och att det för Lavers del finns fyra riksintressen att ta hänsyn till inför en gruvstart: mineralutvinning, rennäring, friluftsliv och naturvård. Skrämmande är dock den naivitet och aningslöshet som präglar Älvsbyn kommuns kommunalråd Helena Öhlund (S) som vill ha en gruva för att den ger tillväxt. Det är som att Northland, Talvivaara, Blaiken, Svartträsk, med mera med mera, aldrig har hänt. Det är som att Boliden är samma socialt ansvarstagande folkhemsföretag 2015 som 1952 (då Laver 1.0 var i drift).
Skrämmande, ansvarslöst och inkompetent är också att varken kommunalråd eller någon annan kommunpolitiker kom på vernissagen. Men det är som det brukar vara när en dynamisk bild av gruvetableringar presenteras: gruvkramarna klamrar sig desperat fast i sin frälsningsbubbla.

Skrämmande är också att den enda seriösa information om gruvpolitiken som gjorts i utställningsform tagits fram av i huvudsak ideella krafter. Det är alltså gratisarbetare som ska balansera opinionen i bland annat Älvsbyn och gratisarbetare som ska ta hänsyn till framtida släkter. Vem ska annars göra det, gruvlobbyn med tiotals miljoner i propagandabudget, näringsdepartementet, Älvsbyns kommun? Nope, inte en chans. Och urfolket samerna ger de alla fullständigt fan i. Tur i alla fall att länsstyrelsen i Norrbotten gaskat upp sig rejält på senare år (förutom landshövdingarna då).

Norra delen av Älvsbyn, vid Piteälven. En älv som blir allvarligt påverkad av en eventuell framtida gruva i Laver och som försämrar eller förstör Piteås vattentäkt i Svensbyfjärden.

Tack för igår härliga älvsbybor! Det är suveränt roligt att vi nu har fått fina kontakter och kan stärka vårt gruvkritiska nätverk.

Träffar: 63

2 svar på ”Om gruvan kommer, till Laver”

  1. Är det inte ofta så att intressen som inte supportas av kommersiella intressen blir gratis/volontärarbete. Se bara på EU-valet när det röstades om vi skulle med i EU eller inte. Vilken sida stöttades ekonomiskt av näringslivet?

    Visst har vi i bästa fall lite demokrati… Vi får alla rösta och göra våra val men informationen styrs av de kapitalstarka.

    Bra jobbat alla inblandade med utställningen!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *