Mats Jonsson – Avvittringen, hur den svenska staten stal samiska marker

avvittringen markstölden mats jonsson


Den augustprisnoimerade författaren Mats Jonsson beskriver pedagogiskt och kortfattat i sin bok När vi var samer svenska politikers stöld av alla samiska marker i Sábmie, Sápmi, Sábme, Saepmie (stavat på språken umesamiska, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska).

Sveriges svar på Landgrabbing av urfolks territorium. Den svenska nybyggarmodellen med kreatursskötsel och jordbruk skulle promt ersätta den samiska försörjningen med renskötsel, jakt och fiske, med mera.

På den stulna marken härjar idag bland andra skattebetalarnas fabulösa Sveaskog. Ett skogsbolag som skövlar artrika gammelskogar superviktiga för renskötsel och den biologiska mångfalden. Ett skogsbolag som markbereder sina kalhyggen så att de flesta samiska arkeologiska lämningar utraderas. Ett skogsbolag vars metoder är att ljuga och manipulera för att kunna fortsätta skövla. Som hugger urskogar och som går tillbaks till små öar av hänsynsområden som de tidigare har lämnat vid vattendrag, myrar och ute på kalhyggena, vilka de nu hugger ner.

Avvittringen var lättare att genomföra med stöd av så kallad forskning och raslära vilken sade sig bevisa att samerna var ett till svenskarna underlägset folk som inte dög till att ansvara för så stora ekonomiska värden som skogarna, vattenkraften och gruvorna utgjorde.

Det var synd att När vi var samer inte vann Augustpriset. Men det är många samer som erhållit detta prestigefulla pris under de senaste åren. Ännu en hade väl ansetts bli för mycket, allra helst med det politiska sprängstoff Mats Jonssons nyaste bok innehåller och den massiva kritik mot landet som har världsrekord i självförhärligande. Dock har han vunnit pris i mitt och väldigt många fler samers hjärtan. Det har aldrig gjorts någonting liknande. En sanslös bedrift!

Jag kommer då och då återkomma till Mats Jonsson och hans banbrytande bok. Nästa gång kommer det handla om det svenska rasbiologiska institutet – och humor, tro det eller ej 🙂.

.
#matsjonsson #närvivarsamer #sveaskog #skogsmissbruket #sábmie #sápmi #sábme #saepmie #avvittringen #landgrabbing #sweden #sverige #nybyggare #länsstyrelsen #norrbotten #skogsupproret #greenpeace #naturskyddsföreningen #jordensvänner #lappskatteland #samiska #skatteland #kronoparker #kalhyggen #markberedning #staten #svenskar #nygyggare

Visningar: 231

2 svar på ”Mats Jonsson – Avvittringen, hur den svenska staten stal samiska marker”

 1. Fantastiskt bra.
  Men, jag låter som en papegoja – när nästan ingen ser att det berör dem,
  då spelar det mycket liten roll.
  Vi kommer tillbaka till den sjuka rasistiska renbeteslagen från 1928,
  därefter var den koloniala klyningen total,
  nästan ingen längre same, Macciavellis samhällsordning klar.
  Allt skapat när kolonialismen och rasismen stod på sin topp,
  mitt i den era i Europa när allt var åt helvete,
  åren före den totala katastrofen och massutrotningen av de “lägre stående raserna” i lägren runt om i Europa.
  Att en sådan lag ska få sabotera livet och alla politiska försök och samhällsförbättringar,
  det är bara galet.
  Men alla försök är ju fantastiskt bra.
  Hittills har det inte gett just något.
  Bara större splittring.
  Enorma ekonomiska värden för staten står på spel.
  Så mycket stor kraft läggs på att trycka ner alla försök,
  att rubba den koloniala strukturen kräver något extremt utöver det vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *