Kulturellt folkmord i Sverige

Kulturellt folkmord i Sverige symboliseras av dimmor i Nammásj

Kulturellt folkmord i Sverige? I Sverige! Nää, det kan inte vara sant. Inte i det här fantastiska landet som värnar om mänskliga rättigheter, urfolksrättigheter och minoriteter. Som är bäst, liksom.

Kulturellt folkmord i Sverige, serietecknaren och författaren Mats Jonsson beskriver vad som hände det samiska folket.

Kulturellt folkmord i Sverige har Sverige svenskarna ägnat sig åt under lång tid. De som blev drabbade av folkmordet var det samiska folket. Ett faktum som författaren Mats Jonsson beskriver i sin bok När vi var samer. Boken är Jonssons släktkrönika, men den är också en fenomenal och lättbegriplig skildring av den samiska historian, framför allt den skogssamiska, med fokus i Malå, där författaren har sina rötter.

När vi var samer är också historien om Sverige. Boken beskriver hur det kulturella folkmordet blev
genomfört på några lappskatteland i denna förhållandevis lilla del av Sábmie. Det tjänar som exempel på hur Sverige betedde sig överallt i Sápmi för att komma åt mark.

Kulturellt folkmordMats Jonsson förklarar begreppet kulturellt folkmord. Hur svenska nybyggare – understödda av staten och frikostiga villkor – helt sonika tog över traditionella samiska områden
med mjölkningsvallar, visten, betesmarker, skogar, myrar, sjöar, fjäll, jaktmarker och fiskevatten. Hur svenskarna tvingade bort samerna från de marker där de bott och verkat i alla tider. Flyttade. Blev tvångsassimilerade svenskar.

Efter de massiva fördrivningarna och markstöldden kunde samernas skogarna skövlas, vattnen dämmas gruvor sprängas och vindkraftsparkerna breda ut sig på den stulna marken.

Den agrara svenska kolonisationen var intensivast från mitten av 1700- talet fram till slutet av 1800-talet.

“…ett folkmord som inte utförs genom att döda…”

Hårda ord, men sanna,
brutalt och finurligt smygande, utfört pö om pö under mycket lång tid, nästan osynligt och maskerat, uppbygd på klockren rasism och pseudovetenskap. Merparten av mitt folk i Sáme ednam blev drabbat av utplåning, eller etnisk rensning, vilket är ett annat passande begrepp för kulturellt folkmord i Sverige.

Ingen bokrecensent som jag hittillls har sett har alls velat beröra detta det tyngsta budskapet i När vi var samer. Tystnaden är total. Det är som vanligt när det gäller samer och samisk historia. Osynliggörande.

Läs boken, titta och lär om de värsta övergrepp som den svenska staten har utsatt ett folk för. Förändringar måste komma underifrån, för från politiken lär inget ske på länge än
, när statsministrar duckar om frågor om samiska rättigheter och ingen regering har någonsin – ens – bett samerna om ursäkt för allt helvete som Sverige har ställt till med. Det är en skam.

Mer i ämnet på denna blogg:
Konsekvenser av renbeteslagen 1928
Turist på egna marker

Mats Jonssons bok När vi var samer finns att beställa bland annat här.

.

#kolonialism #kulturellt #folkmord #sápmi #saepmie ##sábme #sábmie

Visningar: 361

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *