Skidbedrift med tjurvedsskidor och vargspjut

Just innan skidturen på grönlandsisen 1883. Jokkmokkssamerna Pavva Lasse Nilsson Tuorda och Anders Rassa. Jag har sett denna bild många gånger förut, men aldrig analyserat den som nu.

Bägge två har korta och för den tiden rätt smala skidor. Mest troligt är de hemmagjorda av biŋál (lulesamiska), hård tjärved från tall eller gran. Såna skidor användes om det var skare. Vanliga björkskidor hade slitits sönder bara efter några mil, men de här herrarna hade 46 att tillryggalägga. Men de visste de inte då de stod uppställda för fotografering inför starten. De åkte in i det okända.

Pavva Lasse står närmast kameran. Min vän Roland Jatko har i en kommentar till detta inlägg konstaterat att Pavva Lasses vänstra skidspets är avbruten. Biŋál-skidor är hårda och sköra när de är torra. Troligen har skadan uppkommit under resan. Inte roligt att starta med en sån skida…

Bindningarna är vad de var vana vid. Enkla ölor, tåremmar, runt skorna. Skorna ser ut att vara av skohö (starr) välstoppade nuvtaga, bällingskor gjorda av hårbeklädda skinn från renens underben.

De båda männen är också utrustade med hattar. Högsta mode vid denna tid, har jag kunnat konstatera på en mängd bilder av lulesamer som finns bevarade. De är klädda i kolt. Vad de har på benen är svårt att avgöra. De har också varsin liten vuossa, ryggsäck, mest troligt gjord i renskinn och bär någon typ av solglasögon för att skydda ögonen för det totalvita landskap som väntar de kommande 57 timmarna.

Vad Pavva Lasse har för vitt bröstet vet jag inte. Roland trodde vidare att detta var en skada på själva glasplåten, och den verkar vara den mest sannolika förklaringen.

Det smått otroliga med hela utrustningen är att skidåkarna verkar ha varsitt vargspjut i sina högra händer, vilken tjänar som en andra stav. Troligen har de med sig detta vapen för att kunna freda sig mot eventuella isbjörnar. Ett regelrätt björnspjut hade varit alldeles för stort och klumpigt att ta med sig. Annars var dessa renskötare och jägare vana vid att åka skidor med bara en stav. Detta har alltid förbryllat mig när jag sett denna bild. Varför två stavar? Men som sagt, den andra staven är nog ett spjut.

Pavva Lasse verkar för övrigt ha en övernaturligt rak och smal vänsterstav. Kan det vara en issond, stativ för något instrument, eller dylikt, gjord i metall?

Om Pavva Lasse Tuorda hade en eller två stavar när han åkte Nordenskiöldsloppet, vet jag inte. Jag är tacksam för svar på den frågan och synpunkter i övrigt.

Den som vill fördjupa sig mer om historiken kring loppet som startar klockan 06.00 i Purkijaur imorgon, kan göra det på Nordenskiöldsloppets hemsida.

Inlägget redigerat den 9 april. Imorgon dokumenterar jag starten på denna historiska händelse med stillbilder och film. Tack till försående kollega på ungdomsboendet som numera är min vanliga arbetsplats, som tar öve ett par timmar så jag kan fara till Purkijaur.

Träffar: 122

2 svar på ”Skidbedrift med tjurvedsskidor och vargspjut”

 1. I stor hela är beskrivningen korrekt men det finns en bättre bild på Uppsala Universitet. http://goo.gl/Od7Akc.
  I motivbeskrivning står det ; I förgrunden samerna Pavva Lars Nisson Tuorda och Anders Pavvasson Rassa.
  Tuorda anges först så han borde vara den längst fram till vänster. På den ser man tydligare att bägge har någon form av glasögon på sig.
  På ryggen verkar Rassa ha en skinnkolt hängande men Tuorda ser ut att ha en ryggsäck. De åkte nog inte hela sträckan utan att ha mat med dig.
  Rassa har kanske inte ett björnspjut utan mer en kraftig stav i höger hand. Men det kan vara ett spjut vars skydd är i samma dimension som skaftet.
  Det som fångar min uppmärksamhet är Tuordas vänster skida. Det ser ut som om spetsen är av?
  Det vita på bröstet tror jag är en skada på negativet.
  Ingen av männen har handskar, det var ju mitt i sommaren.

  1. Bra med bättre bild Roland!
   Det är spännande att se nya saker. Måste vara åldern 😉
   Javisst verkar spetsen vara av på de hårda och på många sätt sköra skidorna. Sanslöst!
   Absolut har du rätt i att det är en skada på glasplåten. Ser det tydligare på denna bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *