Lars Norberg om sina erfarenheter som regeringens renbetesförhandlare

Lars Norberg håller ett chockerande men intressant föredrag på Ája i Jåhkåmåhkke.

Samernas vän, juristen, diplomaten och renbetesförhandlaren Lars Norberg, har avlidit. Det sorgliga beskedet står att läsa på Sameradion & SVT Sápmis hemsida. Med anledning av dödsfallet har jag uppdaterat mitt tidigare blogginlägg från mars 2013 där jag refererar till det föredrag Lars Norberg höll på Ája i Jåhkåmåhkke, som jag filmade (rätt urschligt, men det finns ändå…). Ett föredrag som förtjänar att transkriberas eftersom Lars Norbergs uppgifter, som en insider, är otroligt värdefulla som vittnesbörd om hur det kan gå till i maktens korridorer.

Föredraget är speciellt aktuellt just nu eftersom Saarivuomas stämning av den norska staten väntar på att beslutas i Høyesterett, efter att Saarivuoma förlorat i de två tidigare instanserna. Målet gäller Saarivuomas urgamla rätt till renbete på norska sidan. Konflikten mellan samebyn och norska staten trappades upp när Norge gjorde lag av den renbeteskonvention från 1972 som löpt ut i början av 2000-talet. Saarivuomas renar har drivits bort från området med norska helikoptrar och rengärden har rivits.

År 2003 blev juristen och diplomaten Lars Norberg från Varjisträsk i Jåhkåmåhkke utsedd av regeringen till ordförande för Sveriges renbetesförhandlingsdelegation under åren 2003 till 2005. Delegationens uppgift var att förhandla med Norge om svenska samebyars månghundraåriga rätt till renbete i Norge.

Det är chockerande att så tydligt få lyssna till den tydligt samefientliga och rasistiska attityd som statens tjänstemän uppvisade. Något som Lars Norberg på ålderns höst inte drog sig för att berätta om. En mental kolonial struktur som det inte finns någon anledning att tro har förändrats fram till idag.

Lars Norberg, eller Udtja Lasse som han också kallades, ansågs vara alltför samevänlig och sparkades därför från sitt uppdrag. Han hade förvisso förtroende från sin chef, jordbruksminister Ann-Christine Nykvist, som han jobbade nära med, men förtroendet från tjänstemännen på jordbruksdepartementet och utrikesdepartementet var uselt.

Under Jokkmokks marknad 2005 befann sig, enligt Lars Norberg, Ann-Christine Nykvist under mycket starkt tryck.
– Nu kan jag inte skydda dig längre, sa jordbruksministern till Lars Norberg som då sparkades från sitt uppdrag som renbetesförhandlare. (se vid cirka 43 minuter in i videon som länkas till längst ner)

Tjänstemännen styrde alltså ministern… Demokrati!?

Jordbruksminister Ann-Christine Nykvist (S) samtalar med samer i samebyn Saarivuomas sommarviste i Norge året innan Lars Norberg utsågs som regeringens renbetesförhandlare. Också Nykvist var en svag minister när det gällde samiska frågor, tyvärr.

Svenska regeringars flathet har resulterat i att 70% av de svenska samernas renbetesmarker i Norge har konfiskerats till förmån för samer på norsk sida av Sápmi. Och detta skedde utan någon som helst markkompensation. Då ska man komma ihåg, att den norska regleringen av renskötseln fungerar så, att de renskötande samerna i ett visst distrikt kan komma var som helst ifrån och börja med renskötsel på ett område de blivit tilldelade, till skillnad från de renskötande familjerna i Saarivuoma vilkas relation till markerna är obruten sedan urminnes tider.

– Det är ett bedrägeri mot den egna samiska befolkningen. När det handlar om samer gäller inte gängse rättsregler, säger juristen Lars Norberg.

Han anser också att statstjänstemän har en kolonial instinkt och att kolonialismen trängt undan den så kallade lapprätten.

– Det stämmer inte med vår självbild att vi är en kolonialmakt. Och det finns koloniala attityder och värderingar som också samer själva inte förstår att de omfattas av, säger Lars Norberg i sitt insiktsfulla föredrag.

Här kan ni se föredraget (klicka på länken om du vill se videon) med Lars Norberg på Ája konferenslokal i Jokkmokk den 6 mars 2013.

Lars Norberg (1934-2021).

Views: 247

2 svar på ”Lars Norberg om sina erfarenheter som regeringens renbetesförhandlare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *