Christina Hansen
I Tidö-Sverige kan civil olydnad bli vardag för oss alla
Sydsvenska Dagbladet Kultur den 25 januari 2023. Text: Christina Hansen.
”Civil olydnad kan förändra samhällen – och aktioner mot flygplatser är strategiskt logiska, skriver forskaren Christina Hansen, som menar att Tidöavtalet kan få fler än klimataktivister att bryta mot lagen.
Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.
Christina Hansen är migrations- och urbanforskare vid Malmö universitet och har studerat den utomparlamentariska aktivismen i Malmö.
Den 19 januari skrev trebarnspappan Pontus Bergendahl här på kultursidan om att han nu fängslas för sina civila olydnadsaktioner för klimatet. Straffet var väntat. Aktivister är väl medvetna om att de tar stora risker som kan få allvarliga personliga och juridiska konsekvenser. Civil olydnad är en metod för samhällsförändring där man öppet och utan våld bryter mot lagen, en tradition med kända företrädare som Henry David Thoreau, Mahatma Gandhi och Martin Luther King. Aktuella exempel är händelserna i tyska Lützerath där aktivister, däribland Greta Thunberg, deltagit i protesterna mot utbyggnaden av en stor brunkolgruva.
Aktionerna som görs är olagliga men enligt aktivisterna moraliskt försvarbara. ”Jag tycker det är fullt proportionerligt att limma fast sig på landningsbanan när vi accelererar mot ett klimathelvete som hotar alla människor på vår jord”, argumenterar Pontus Bergendahl i sin artikel. Professor Alf Hornborg avfärdar aktionen som ”kontraproduktiv och ”abstrakt”. Men ett viktigt element i civil olydnad är det faktum att man grips och blir föremål för en rättslig process. Att gripas kan erbjuda aktivisten en möjlighet att förklara för allmänheten – i domstolsförhandlingar och i medier – vad man gjorde och varför, vilket i sin tur kan väcka opinion och värva nya medlemmar. Återställ våtmarker och Extinction Rebellion är två grupper som protesterar mot att det är lagligt i Sverige med korta flygturer där man kunde ha åkt tåg istället, trots kunskapen att flygbranschen är extremt klimatskadlig. Kortdistansflygningar har förbjudits i Frankrike, vilket visar att det finns alternativ. Mot den bakgrunden kan aktionen på Ängelholms flygplats anses såväl konkret som strategisk.
Aktioner som syftar till att bekämpa klimatförändringar och väcka uppmärksamhet, oavsett form, kan vara några av de viktigaste i vår tid. En annan typ av civil olydnad som är viktig i demokratier som Sverige är den som sker i vardagen eller i arbetslivet, och som kan komma att bli aktuell för tusentals offentliganställda om Tidöavtalet blir verklighet. Jag tänker främst på anmälningsplikten som beskrivs i avtalet och som säger att anställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistats i Sverige utan tillstånd.”
I december 2022 skrev över 4000 vårdanställda i en debattartikel i Aftonbladet att de är redo att utföra civil olydnad och vägra att ange sina patienter som inte har uppehållstillstånd i landet. De vill slå vakt om grundläggande mänskliga rättigheter, som rätten till sjukvård. Även Lärarförbundet har uppmanat sina medlemmar att bryta mot lagen om så behövs. Också bibliotekarier har uttryckt att de inte kommer att lyda anmälningsplikten. Om tillräckligt många professioner reser sig och säger att ”Vi kommer inte att lyda” kan förslaget om angiveri framstå som alltför orealistiskt att genomföras.
Civil olydnad kommer också att ske i det tysta. Som när läkaren låter bli att ringa till polisen för att anmäla sin papperslösa patient. Eller när rektorn skriver upp kontaktinformationen till sin papperslösa elev i ett anonymt kollegieblock.
Civil olydnad kan förändra vårt samhälle – eller försvara det.”
Views: 117