När jag var 11-12 år lärde jag mig skjuta pilbåge i Piteå. Jag fick en röd glasfiberbåge av min far Lennart, med sikte och allt. Jag förkovrade mig mycket i bågskyttets konst. På träningarna var jag en av de främsta skyttarna, men när det blev tävlingar svek nerverna. Min ambition är nu att göra en egen båge av fjällbjörk och lära mig den gamla tekniken att skjuta instinktivt, som att skjuta lerduvor, aldrig sikta, bara snabbt se på målet och släppa pilen. Hur jag gör bågen har jag lite hum om nu efter att jag lärt känna Markus Nyström. Han kan säkert guida mig under processens gång.
Under tiotusentals år av människans existens bör pilbågen har varit jägarens främsta vapen. Många behärskade tekniken med att göra en båge och vilket material som skulle väljas för jakt på exempelvis ekorre och mård eller älg och vildren. Vilken sträng som skulle användas, vilket trädslag som gällde för pilarna och hur de skulle göras och hållas raka, hur styrfjädrarna och spetsen skulle fästas och mycket mer. Kunskaper som till stor del är borta idag. Under förrförra sekelskiftet fanns troligen mycket av kunskapen kvar, framför allt hos samerna, som ännu ett par sekel tidigare ansågs som de främsta bågmakarna och skyttarna, som gjorde korta pilbågar i kombinerade träslag vilka var omtalat kraftfulla.
Min vän Markus Nyström har forskat om de gamla bågmakarteknikerna och tillverkar också pilbågar själv i Uppsala där han bor. Han och hans flickvän Birte kom upp och bodde i min stuga i Kvikkjokk. En dag for vi runt och samlade raka björkämnen.
Först gjorde han en bläcka i björkstammen för att se om fibrerna i trät var raka, om inte, så ratades björken. Markus var speciellt intresserad av våra björkar som växer norr om Polcirkeln som är tätare i sin struktur och bör ge kraftigare pilbågar.
Det var riktigt spännande att se Markus klyva björkarna på gammalt manér. Med yxa bara, och kilar täljda av torra grankvistar.
Troligen kommer Markus att hålla en kurs i Jokkmokk i augusti och även behandla det han vet om samiska bågar för småviltsjakt, gjorda av björk där tjurtall eller tjurgran limmats fast längs bågryggen med fisklim. Spännande!
Markus Nyströms intressanta och fylliga blogg heter Markus pilbågar där du kan fördjupa dig om det mesta som finns att veta om hur man gör en genuin pilbåge.
Views: 69