Hormoslyr användes flitigt i Jokkmokk

Hormoslyr användes flitigt i Jokkmokk

Hormoslyr användes flitigt i Jokkmokk från 1950-talet fram till 1983. Giftet var skogsbrukets generalrecept för att ta bort ”lövsly” från skogarna. Barrträden ansågs växa bättre utan konkurrens från lövträd. I Jokkmokk var SCA en av de värsta giftmarodörerna. Norrbottenpressen med Norrländska Socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren och Norrskensflamman rapporterade om besprutningarna och dumpningar av giftet under åren 1979 och 1983, men också om det motstånd som fanns. Att bland annat ett 30-tal aktivister från Jokkmokk faktiskt lyckades stoppa SCA från att bespruta ett område vid byn Sarkavare, öster om Muddus nationalpark. Hormoslyr kallades Agent Orange när USA spred giftet över Vietnam. Märkligt nog användes det även efter att det förbjöds 1977. Det var inte så noga i kolonin…

Från Riksarkivet:

NK 1979-08-06: Hormoslyr spreds över byar! Bybor i Tjåmotis och Njavve lyckades inte stoppa planet. Det rådde ilska och besvikelse över flygbesprutningar i Tjåmotis och Njavve under helgen. Besökare på de bägge platserna ringde Kuriren och berättade om att östlig vind drog in hormoslyr över byn Tjåmotis och duschade även människor. Hormoslyr uppges också ha letat sig ut i den fiskrika Njavveforsen och folk som gick med nyfångad fisk i knippen fick sin fångst besprutad. Upprörande att besprutningar sker under en helg då byarna är som mest befolkade, säger besökare.
NFL 1979-08-06: De tältar i väntan på SCA. De väntar ut SCA. Miljökampen.  Det här hoppas vi ska ge den effekten att folk får se att det går att göra något för att stoppa miljö-förstörningar om man bara försöker, sade Isa Andersson i Jokkmokk, efter att SCA tvingats avbryta flygbesprutningen av lövsly i Sarkavareområdet.
NFL 1979-08-02: Tillfälligt stoppande. Både miljövänner och skogsägare använder utnötningstaktik i striden om besprutningarna i Jokkmokk. Flygbesprutningarna i Jokkmokk har tillfälligt stoppats. Den helikopterförare som genomförde de tidigare besprutningarna har nu sagt upp sitt uppdrag och förklarar att han sympatiserar med miljökämparnas inställning. Det är nu bara 200 hektar som är obesprutade, c:a 700 hektar har besprutats.
NSD 1979-08-02: Löpelden sprider sig  här stoppas nästa besprutning? Ska Jokkmokks allmänningsskogar kunna flygbespruta som man tänkt sig? Igår morse gav sig tiotalet bybor i Björkholmen (mellan Jokkmokk och Kvikkjokk) ut i terrängen på Björkholmsberget i syfte att stoppa en planerad besprutning.
NK 1979-08-01: Belägring av hygge vid Jokkmokk: – Vi avbryter besprutningen. Heli-kopterföraren sa upp sig. Ännu en besprutning stoppad. Vi kommer tillbaks lovar SCA. Miljövännerna i Jokkmokk med samhällets miljögrupp i spetsen har nu slagit till mot besprutningarna i kommunen. Ett 30-tal ortsbor belägrar sedan måndag kväll ett område vid Sarkavare norr om Messaure.
NSD 1979-08-01: Pilot lämnar ännu en giftfejd: Vägspärr hindrade sprutning. Bärskogen ockuperad  igen: – Vi stannar så länge SCA orkar. En hel del hårda ord om giftbesprutning i allmänhet och SCA:s besprutning av Sarkavare-området i synnerhet då miljöaktivister från Jokkmokk och SCA:s förvaltare Gösta Svanberg möttes på ett hygge vid Sarkavare på tisdagskvällen. Detta sedan aktivisterna stoppat besprutning av skogen genom att först spärra vägen upp till helikoptern med bilar. Aktivisterna har vunnit en seger i och med att piloten från helikopterbolaget på tisdagen beslutade sig för att hoppa av uppdraget.
NSD 1979-08-01: – Besprutningarna behövs! Lars Styrén, SCA, berättar att han i tre timmar försökt förklara för miljöaktivisterna varför barrskogarna i Sarkavare behöver besprutas.
NSD 1979-06-20: – Rent och rart  det är inte sant. I sommar sprids 8 860 liter fenoxisyror Jokkmokk ett riktigt GIFTIMPERIUM. Plocka bort kommunens slogan: Rena rara Jokkmokk. Den är ett slag i ansiktet på befolkningen. Efter många års besprutningar och skogsgödslingar är Jokkmokks kommun inget annat än ett litet giftimperium. Det anser medlemmarna i Jokkmokks miljövårdsgrupp.
NSD 1979-09-07: Trasig helikopter avslöjade planerna: De stoppade SCA:s gift-besprutning. Det hade blivit mycket större rubriker om man hade sprutat över oss. Men det fina var just att de inte besprutade. Thomas Holm från Jokkmokk var en av de miljöaktivister som stoppade SCA:s planerade giftbesprutning av ett hygge vid Sarkavare, fyra mil öster om Jokkmokk.  Vi har visat att man kan stoppa en sådan här sak med fredliga medel, säger han när NSD träffar honom tillsammans med några av de andra miljöaktivisterna sedan SCA:s tillstånd gått ut.
NK 1983-09-23: Lättnad i Jokkmokk: Inget gift i vattentäkten. Det finns inga gifter lagrade i Jokkmokks vattentäkt Tjalmijaur, det kom man fram till efter att man undersökt sjöbotten på torsdagen av dykare och de fann ingenting som visar att gifttunnor förvarats i sjön.Kronojägare: – Jäntajaure en engångsföreteelse. Kronojägare Tage Brattberg, berättar att han kände till att det lagrades hormoslyr i Jäntajaure, men att han var förvånad över att det inte hade bärgats förrän nu.
NK 1983-09-22: Detektivjobb söka gifttunnor. Vem vet något om dumpningen? Expert: Drick gärna vattnet! Domänverkets ledning i Jokkmokk har startat rena detektivarbetet, efter de senaste uppgifterna om giftdumpning i kommunens sjöar, letar man efter människor som kan ha uppgifter om dumpningarna på 50-talet.
NSD 1983-09-22: Idag kollar dykare vattentäkten. Delade uppgifter om eventuella dumpningar av gifttunnor i vattentäkten Tjalmejaur, Jokkmokk. Flera anställda på Domänverket, anser att Jokkmokks kommun har använt vattentäkten till att lagra tunnor med växtgift på dess botten. Medan kronojägare berättar för NSD att vattentäkten inte använts till någon dumpningsplats, som under 50- och 60-talet var ansvariga för det området inom vilket vattentäkten; Tjalmejaur tillhörde.
NSD 1983-09-22: Chefen för företaget som ska bärga gifttunnorna: – Det finns massor av bortglömt avfall! Gifttunnorna som hittades i Jokkmokk är inte unika, långt senare än femtiotalet har avfall glömts bort, med myndigheternas tysta samtycke. Hans Lindgren, VD i det företag som ska bärga gifttunnorna från Jokkmokk, berättar att det finns massor av giftigt avfall som man både dumpat och glömt bort i Norrbotten. Karl-Evert Pousette, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen instämmer helt och hållet.
NSD 1983-09-21: Giftskandalen växer? Fler tips om tunnor. Monika Stridsman, revirförvaltare, tror att både Domänverket och Jokkmokks hälsovårdsnämnd kommer att få in många tips om gifttunnor på andra platser än i sjön Jertajaure. Gifthanterare intervjuas. Olof Möller, domänverkschef i Norrbotten, berättar att de kommer att göra intervjuer med folk som var med och hanterade fenoxipreparaten på 50-talet. Speciellt angående de elva fat med växtgift som man hittat på sjöbotten i Järtajaure, två mil norr om Jokkmokk.
NK 1983-09-20: Vi tar inga risker. Monika Stridsman, revirförvaltare i Jokkmokk, berättar att: Vi tar inga risker, när det gäller giftskandalen i Järtajaure, att de snabbt ska sanera vattentäkten och även andra sjöar om något liknande skulle upptäckas.
NSD 1983-09-20: Gift tunnor i badsjön! I 27 år har elva gifttunnor legat i en av Jokkmokks absolut populäraste badsjöar, i fredags fann dykare tunnorna i sjön Jertajaure, två mil öster om Jokkmokk. Dykarna var utsända av hälsovårdsnämnden för att undersöka deras innehåll, hälsovårdsinspektör Mikael Nilsson, Jokkmokks kommun, berättar att han med största sannolikhet att det rör sig om fenoxisyror.
NK 1983-09-20: Ny miljöskandal avslöjad i Norrbotten: Giftlager i sjö. Det finns gifttunnor i många fler sjöar. – Det här är årets präktigaste miljöskandal! Gifttunnor glömdes i badsjö. Bengt Edholm, f.d. jägarmästare och chef för Jokkmokks revir berättar vad han tycker om giftskandalen som har chockat honom såväl som många andra i länet. Tunnorna hittades av Bengt Edholms son Gunnar för några år sedan, i sjön Jäntajaure, två mil norr om Jokkmokk, bakom deras stuga. Troligtvis rör det sig om växtgiftet hormoslyr, minst 2 000 liter, som ligger fem meters djup i stora fat och riskerar att rosta sönder.
Skada av giftet. Frans fick utslag när giftet dumpades. Frans Eriksson, 73, var med när växtgiftet hormoslyr dumpades i Järtajaure, sommaren 1956. Han minns det för att han blev sjuk och fick utslag av att arbeta med bekämpningsmedlet.
NK 1983-09-21: Nya uppgifter från Jokkmokk: Gifttunnorna i vattentäkten. Man har fått in nya uppgifter om giftskandalen i Jokkmokk, information om dumpning av hormoslyr i Tjalmijaur, Jokkmokks enda vattentäkt. Dessutom har man fått uppgifter om dumpning av stora mängder växtgift i sjön Larvesjön under samman tid som de tidigare fallen.
Det finns inget försvar! Olle Möller berättar om gifttunnorna. Olle Möller, skogsinspektör på domänverket tycker att giftskandalen i Järtajaure är förskräcklig och att man inte kan komma med några undanflykter om hela händelsen.
Ny giftsjö! Larvesjö utpekas av två tipsare. Ett av de nya tipsen om bekämpningsmedel är att man i mitten av 50-talet dumpat gifter i Larvesjön, 15 kilometer söder om byn Skällarim som i sin tur ligger vid riksväg 97 mellan Jokkmokk och Vuollerim.
Gifttunnor dumpades i vattentäkt. Jag var med och dumpade. Jokkmokks hälsovårdsinspektör Michael Nilsson kommenterar ett meddelande som Kuriren i Jokkmokk fick sent på tisdagen, Det här är sensationella uppgifter som till varje pris måste undersökas! . Det var en domänverkanställd som talade om att han hade varit med och dumpat tunnor med växtgifter i sjön Tjalmijaure på mitten av 50-talet, som idag är hela Jokkmokks centralorts vattentäkt.
Bara början. Isa Andersson, Vaikijaur, är bitter och misstänksam efter avslöjandet av giftskandalen i Järtajaure. Hon är ordförande i Jokkmokks Miljögrupp som i många år frenetiskt kämpat mot skogsbesprutningarna och tror att detta bara är början, att miljöskandalerna kommer att avbyta varandra.
Valfrid Paulsson: Massor av misstag! Valfrid Paulsson, generaldirektör på Naturvårdsverket anser att det var tur i oturen att inte tunnorna gått sönder, förrän man hittade dem. Det gjordes massor av misstag på den tiden, för 27 år sedan, då hormoslyret dumpades i Järtajaure, med så skedde det ju elva år innan Naturvårdsverket kom till.
Så ska tunnorna bärgas. Hans Lindgren, chef på företaget Tank- & Slamservice som ska bärga gifttunnorna ur sjön Järtajuare, berättar att de inte kommer att ta några risker när det gäller arbetet: Vi tar inga risker, vi inte säkert vet vad som finns i tunnorna, dessutom berättar han om hur det hela kommer att gå till.
Götes tunnor klarar giftet. Göte Eriksson är en av de svetsare som jobbar för fullt med att färdigställa de specialgjorda tunnor som kommer att användas när gifttunnorna i Järtajaure ska bärgas.
1983-09-27: 700 liter hormolsyr upp ur sjön. Nu har man lyckats bärga de sju hundraliters gifttunnor ur Järtajaure utanför Jokkmokk, som troligtvis innehåller hormoslyr. Miljöpartiet ej förvånat. Miljöpartiet är inte förvånade över giftskandalen i sjön Järtajaure utanför Jokkmokk.
NK 1983-09-24: Första tunnan  om tre dagar är alla tunnor uppe. Nu har man börjat bärga gifttunnorna ur Järtajaure, det tog fyra timmar att få upp den första. Först om några dagar får man veta exakt vad de innehåller, men redan nu kan man gissa sig fram till vad de innehåller; växtgiftet hormoslyr.
Det luktar hormoslyr. Frans Eriksson, 73 år var en av dem som var med och dumpade tunnorna i Järtajaure för 27 år sedan, och han har inte fel när han säger att det är hormoslyr i den första tunnan som nyligen blev bärgad.
Inte bara gift. Det var inte bara gift som man hittade i tunnorna som bärgades ur sjön Järtajaure, utan både asfalt och röd färg.
Vi trodde det var tomma bensinfat. Det var Karin och Bengt Edholms barn Gunnar och Kerstin som gjorde upptäckten för några år sedan, då trodde de att det rörde sin om tomma bensinfat och inte tunnor fulla med miljögift.
NSD 1984-09-24:  Här kommer gifttunnorna. Det läcker ur tunnan! Frans Eriksson, 73 år var en av dem som var med och dumpade tunnorna i Järtajaure för 27 år sedan, och han har inte fel när han säger att det är hormoslyr i den första tunnan som nyligen blev bärgad. Nu har man börjat bärga gifttunnorna ur Järtajaure, det tog fyra timmar att få upp den första. Först om några dagar får man veta exakt vad de innehåller, men redan nu kan man gissa sig fram till vad de innehåller; växtgiftet hormoslyr.
NK 1983-10-13: Giftet rann ut i sjön? Nu undersöks Järtajaures botten. Nu tas åter giftskandalen i sjön Järtajaure upp på nytt, de sju gifttunnorna som bärgades ur sjön var i ett dåligt skick och nu tar Naturvårdsverket det för ganska säkert att gift läckt ut i sjön. Prover ska nu tas från sjöbotten för att fastsälla om vattnet är förorenat av gifter.
NSD 1983-10-13: Tunnorna läckte ut gift i sjön. Nu tas åter giftskandalen i sjön Järtajaure upp på nytt, de sju gifttunnorna som bärgades ur sjön var i ett dåligt skick och nu tar Naturvårdsverket det för ganska säkert att gift läckt ut i sjön. Prover ska nu tas från sjöbotten för att fastsälla om vattnet är förorenat av gifter.
NK 1983-10-18: Fler gifttunnor? Misstankarna starka efter skogsmäns tips. Misstankarna är fortfarande starka, det kan finnas fler gifttunnor i sjöar och vattendrag nära Jokkmokk. Nu påbörjas nya dykningar efter hormoslyr som befaras vara kvarglömt.

.

Att Hormoslyr användes flitigt i Jokkmokk går att läsa i Boris Ersons roman Giftkriget. Boken kan beställas från ett flertal antikvariat på nätet för den som vill fördjupa sig mera. Boris ringde mig för ett par år sedan och undrade om vi skulle göra en film om skogen tillsammans. Tyvärr blev det inget av det. Boris Ersson avled den 1 oktober i år.


.

#hormoslyr #dioxin #gift #besprutning #sca #aktivister #jokkmokk #sarkavare


Visningar: 77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *