Andelen vilda ryggradsdjur har minskat med 73 procent på 50 år enligt WWF. En sorglig och dystopisk siffra. De enda ryggradsdjur som istället ökat är kor, grisar och kycklingar. Djur som finns i fabriker för att ge urbaniserade människor mat. Människan själv har också ökat, om hon nu är att betrakta som ett djur. Kanske snarare en parasit. En ointelligent en som förtär sitt värddjur, Moder Jord.
De här raderna skriver jag i Kvikkjokk efter att ha vittjat krokar som det går att få lake på. Lakakrokar agnade med löja. Det var kring 35 år sedan som jag gjorde det sist och då gick det ofta att få en lake på varje krok, eller snarare gäddsax. När sonen Nils, 11, frågade om vi kunde fiska lake på samma vis som jag fiskat på tidigare var jag med på noterna. Dock inte med gäddsaxar som jag numera ogillar eftersom de slår fast i fiskskallen hur som helst. Till och med i ett öga.
Jag borrade hål med min Moraspiral som jag inhandlat i 16-årsåldern med pengar jag tjänat på tallplantering samma sommar. Mätte djup, trädde på löja, sänkte ned arrangemanget och sparkade snö i hålet så att pinnen med kroken stod med en snöpyramid runt om för att ishålet inte skulle frysa. Det var minus 32 och det går bra att fibbla på med bara händer och knyta och agna bara man är varmt klädd på kroppen och helt har något tyg att torka sig på innan man stoppar in händerna i handskarna igen.
Vi gick ner till älven vid åttatiden på kvällen för att vittja, men det var helt dött. På morgonen vandrade vi ner igen, med samma resultat. Dött. Kanske det berodde på att vi var för sena, antog Nils. Jag hade ju sagt, och det hade fastnat, att bästa tiden för lakafiske var just före jul och i mellandagarna.
Jag berättade för Nils hur min morfar om midvintrarna fiskade mängder med lake som han lät frysa och fraktade ner till Jokkmokk med häst. Lakarna såldes till lokala restauranger och handlare. Lakasoppa var populärt på den tiden.
Jag berättade också om WWF:s skrämmande analys som anger att andelen vilda ryggradsdjur minskat med i snitt 73 procent på 50 år. Nils frågade varför? Jag berättade att det berodde på mänsklig påverkan som gett ett varmare klimat med varmare vatten, vilket laken inte tål. Sa dock ingenting om den ointelligenta parasiten. Inte än.
Mer att läsa på denna blogg:
Fiske med barn
Visningar: 173
Min gammelfarmor fiskade också lake på älven på vintern, på Syöldateiädnuo. Och gjorde lakasoppa på!
Tyck det är fint hur du beskriv miljön runtom fisket och hur ni gör för att hålla värmen när tjörta kommit.
Och också reflektionerna till hur e var förr med fisket.