Ny teknik för avloppsrening, men Boliden vill inte vänta

Bajs från Stockholmare i gruvan i Aitik, utanför Gällivare.


I en pilotanläggning
för avloppsrening i Linköping separeras 90% av läkemedelsrester och fosfor bort avföring, hörde jag i april på ett intressant program på Vetenskapsradion i P1. I en framtid kan avföringen bli sådant rötslam som kan återföras till naturen utan så stora risker för läckage av hormonstörande och gödslande ämnen till grundvatten, bäckar, älvar och hav.

Men gruvbolaget Boliden har inte orkat vänta på att denna teknik ska implementeras. Ända sedan 2002 har gruvbolaget fått betalt för att på järnväg transportera upp en enorm mängd bajs från Stockholmare till gruvan i Aitik utanför Gällivare och till många andra av Bolidens gamla och nyare gruvor i Skelleftefältet. Från dessa gruvor läcker således en massa hormonstörande läkemedelsrester och gödningsämnen. Läckage kanske inte märks ännu så mycket, men om ett eller några decennier kan vattnet bli påverkat. Allt rinner ju nedströms. Även skit. Det är en naturlag.

Från 2002 har Boliden ”återställt” sina gruvor med 600 000 ton med bajs från Henriksdals avloppsreningsverk i Stockholm. Hälften av bajsmängden dumpas i Aitik och den andra mängden schaktas ut över de andra bolidengruvorna.

Renskötaren Jörgen Stenberg vid en ”återställd” gruva vid Malå.

Också Northlands nedlagda gruva vid Pajala, som nu körs i annan regi, verkar ha fått några lasbilslass av stockholmarnas avföring. Troligen kommer också det gruvbolag som driver den eventuella gruvan i Gállok också köpa bajs från Stockholm. Det blir ju så grönt och fint. Luleåbornas vattentäkt blir då inte bara kontaminerad av tungmetaller från gruvan, utan också av läkemedelsrester. Och Bottenviken blir ännu mer gödslad.

Sáme ednam har i sekler bidragit till enorma rikedomar till Sveriges statskassa. Det Sáme ednam får tillbaks är bokstavlig skit.

Views: 60

2 svar på ”Ny teknik för avloppsrening, men Boliden vill inte vänta”

    1. Det är lika dåligt på andra sidan av bottenviken här i Finland. Bassängen läcker och bottenkonstrukturen fattas. Industrin säger att allt är så sustainable, men detta är långt från sanningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *