Vote for Marie Persson!
on 09/12/2012

 

Marie Persson är tvåbarnsmamman från Tärnaby som startat nätverk, skrivit insändare och yttranden, blivit intervjuad i pressen, i radion och televisionen, som rest land och rike runt och hållit föredrag, som producerat trycksaker, som besökt gruvlobbyns seminarier och gjort allt som stått i hennes makt för att informera om gruvors effekter på naturen och kulturen vid Umeälvens källflöden, men också alarmerat om hur Umeå stads vattentäkt  riskerar att förgiftas av tre nickelgruvor på Rönnbäcksnäset 25 kilometer söder om Tärnaby.
Hon har gjort det jobb som tjänstemän på Storumans kommun och länsstyrelsen borde ha gjort. Och hon har gjort det ideellt, vilket naturligtvis fått konsekvenser i hennes privatliv. I de tre år hennes kamp har pågått har motståndaren varit företaget IGE Nordic/IGE Resources/Nickel Mountain, plus en samlad gruvlobby, och snudd på hela det politiska etablissemanget med kadrer av välbetalda tjänstemän.

En till synes omöjlig David-mot-Goliat-kamp. Bilden jag tog av Marie och Nickel Mountains Fredric Bratt på ett gruv-seminarium på grand Hotel den 31 januari i år, säger det mesta.

Marie Perssons oförtrutna kämpande har dock fått media att göra sitt jobb till slut  – efter en mycket lång startsträcka – vilket gjort att folk mer och mer nu får upp ögonen för vad som håller på att hända i gruvnäringens framfart. Läs det senaste mycket väl genomarbetade överklagandet som hon författat:  Overklagan_Ronnback_K3

Marie Persson har startat Facebookgrupp Stoppa gruvan i Rönnbäck, Björkvattsdalen, Tärnaby som idag har över 800 medlemmar: https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/ 
” Vi värnar om våra hemmarker och den kvarvarande delen av vår kultur för nuvarande och kommande generationer. Vi vill visa att vi är många som INTE STÖDJER en nickelgruva i Björkvattsdalen!” Hennes arbete har inspirerat många människor i Västerbotten, Norrbotten men också i andra delar av landet. Det var Marie som fick mig att starta gruppen https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/ för ett drygt år sedan. Jag tänkte då: kan de så kan väl vi.

Marie Persson är i Västerbottens-Kuriren nominerad som Årets Västerbottning. Ett lämpligare val finns inte.

RÖSTA PÅ MARIE! http://www.vk.se/756515/rosta-fram-arets-lansbo

 

 

Träffar: 102


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


One Reply to “Vote for Marie Persson!”

  • En eldsjäl som brinner för sin sak. Jag hoppas Marie kan övertyga alla att börja fatta vidden av den miljökatastrof som kan hända med hela Umeälven.
    Jag kan inte tro att någon vill ta den risken. Det är hög tid att börja agera nu,jag tänker närmast på länsstyrelsen, alla kommunalråd efter Umeälven.
    Det går inte ångra. Hur kommer livet att bli efteråt?? Tänk igenom situationen.
    Jag har röstat på Marie Persson
    Knut PerssonTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag