YouTube-klipp och filmfusk
on 13/01/2011

Nu har jag laddat upp ett par nya kortfilmer på YouTube.

Simmande utterungar.

Den ena med klipp som ska ingå i en längre film kallad Vinterälven, om livet i och omkring en levande lappländsk älv. Filmen innehåller sekvenser av djur skildrade i sin naturliga miljö. De är inte tama och utplacerade för att filmaren ska få fina bilder, utan de finns bara, vilda i det vilda.

Gunilla Falck fotograferar utter i -22.

Nu hade jag sådan tur att Gunilla Falk som bor i Vaikijaur, ringde och tipsade mig om uttrar – en hona och hennes två ungar – som höll sig i ett vattendrag dag efter dag, vilka hon kunde fotografera utan att störa. Kolla hennes blogg här. Och det är just det som är viktigast, tycker jag, när kameran ska användas. Att fotografera eller filma djur utan att störa eller förstöra. Att skildra djuren dokumentärt.

Skogsmård i torrfura.

För att lyckas får man gömma sig eller smyga som vid jakt, eller ha tur och hitta individer som är tryggare än andra.

Ätande fjällämmel.

Detta seriösa förhållningssätt till det vilda gör att jag är medlem i Naturfotograferna.

Gäspande älg.

Kolla gärna motsatsen, där pengar, okunskap och lathet styr. Inslag i ABC News där amerikanska djurfarmer försörjer naturfjärmade filmare med tama djur, och skötare som ser till att vargen, puman eller räven följer manus. Där allt ska vara businness och rapp underhållning. Lyssna på hur det är ställt i Medierna i P1 (inslaget börjar efter 22 minuter), där jag lämnat en kommentar. Märkligt nog är jag ensam att tycka till om denna moderna och vulgära filmproduktion.

Katthonan Minsann.

Den andra filmen Fem får i Randijaur och Kvikkjokk (tama) handlar om de små kreaturen jag och sambo Åsa skaffade 2001, vilka nu tunnats ut till två tappra tackor. Jag vet inte hur gammalt ett får kan bli. Och det är det väl få som vet egentligen, eftersom de i köttproduktionen ofta slaktas när de lammat efter första eller andra gången. När vi köpte fåren från Bert Eriksson här i Randijaur visste han inte exakt hur gamla de var. Troligen är de kvarvarande kring 15 år gamla.


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


3 Replies to “YouTube-klipp och filmfusk”

 • Hej kusin Tor! Jag har läst och tittat på din naturblogg, mycket intressant! Jobbigt med alla tågförseningar! Kul att få se bilder på er!
  Jag hoppas att jag snart kan komma upp till Kvikkjokk och träffa er.
  Ha det så bra!
  Hälsningar från Carina.

 • Jo. Tack Chris Palmer säger jag med! Modigt och kul gjort av han.

  Dom andra som kommenterade såg nog sjukhusrasismen som mer aktuellt (för det är “ju” det)…

  Och förresten, som betraktare så upplever man nog en skillnad mellan att på sin TV skåda filmade vilda djur respektive tama djur. Men den är väl så subtil så att inblandade inte tycker det spelar någon roll, tråkigt nog. Det säljer, och skapar jobb.Tor L. Tuorda

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag