Video på YouTube
on 11/07/2012

Jag har klippt ihop en musikvideo av ihopsamlade bilder från alla år jag filmat. Detta till en låt av Steve Earle med sång av Maxida Märak kompad av det förträffliga Downhill Bluegrass Band. Låter heter The Mountain.

Maxida Märak och delar av Downhill Bluegrass Band

Det var en tidsödande process. Mitt i klippningen kom jag på att jag nog hade stämningsfulla klipp från Lill-Selet efter Pärlälvens vattendrag där Maxida har sina rötter. Men jag hittade inte klippet. Kollade igenom travar av gamla dv-band, men inte. Analyserade vilket år det var och då kunde jag söka bättre. Till min glädje hittade jag materialet i en gammal hårddisk, klippet var klokt nog döpt till Pearl…

Ville också få lite stuns på berättelsen i låten, hade jag inte filmat gruvan under jord för många år sen, och visst. Hittade en massa klipp till slut i mappar av undermappar. En sprängning i ett dagbrott skulle vara fint, hittade ett med tillstånd att använda. Men skulle det verkligen passa med ljudet av en detonation mitt i den finstämda låten? Det gjorde det. Varken Maxida eller bandets duktiga basist Kajsa Westin hade något att säga om det. Däremot tyckte Kajsa att slutet var för mycket i den första versionen. Ett slut Maxida hittade på, som jag tyckte skulle passa klockrent. Till Konsum och handla grillolja. Hällning av olja över en blundande Maxidas ansikte. Snabbade upp sekvensen i bästa Peter Gabriel-stil och oljan mer eller mindre sprutade. Och rödaktig var den också, som blod. Ändrade genom att konvertera till svartvitt och en lång uttoning till svart. Nu ser det ut som spillolja som ju var den första tanken. Olja som gruvbolagen skitar ner naturen med. http://www.youtube.com/watch?v=8Mqs2PsDubM&list=UUE0Il4PTHy45oRNCcX02x-Q&index=1&feature=plcp

 

Träffar: 38


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag