Vid Hornborgasjön
on 16/04/2011

Knölsvanar.
Sothöna.
Kanadagäss som jagar bort en grågås.
Skrattmåsar.
Skrattmåsar bakom plogen en bit från Axevalla.
Astrid och några av Hornborgasjöns tranor. Dock är dessa fåglar i trä, uppställda vid naturkonstnären Göran Löfwings utställningslokal.

Så blev det dags för ett besök vid den i hela Europa omtalade Hornborgasjön. Tranor i tusental. Den femte april räknades in cirka 15 400 graciösa, grå fåglar som befann sig vid sjön. Som vilade och åt upp sig av utfodrat korn inför fortsatt flyttning norrut. Lägg därtill ett stora mängder grågäss, sångsvanar, bläsänder, gräsänder, viggar, sothöns, med flera. Vid vårt besök var det cirka sju tusen tranor – en fröjd för alla tillresta naturmänniskor försedda med kikare och kameror av olika slag. En stor upplevelse också för Astrid, som med stor iver vred, riktade och tittade i den av Jan Grahn lånade tubkikaren.

Astrid med den av kollegan i Naturfotograferna Jan Grahn lånade tubkikaren.
Trana i flykt.
Skådande och fotograferande besökare.
Tranor vid Hornborgasjön.
Skymning, med Bjurums kyrka i bakgrunden. Tranorna är på väg att lämna rast- och matningsplatsen för att tillbringa natten på grunt vatten en bit ut i Hornborgasjön.
Full fart till nattlägret...

Värre fågeleldorado än Hornborgasjön får man leta efter. Hit måste jag återvända fler gånger. Inte minst till det läckra bondelandskapet på sjöns östra sida.

Träffar: 28


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


One Reply to “Vid Hornborgasjön”Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag