Våldtäkten på Gotland
on 31/08/2012

Ojnareskogen faller för att finska Nordkalk vill göra ännu ett stort dagbrott – utan hänsyn till att vattenförsörjningen riskeras för tid och evighet, utan hänsyn till alla orkideer – vissa endemiska arter – som finns bara här just tack vare rikedomen på kalk, utan hänsyn till lokalbefolkningen, fårbönderna eller framtiden se TV4,s förträffliga inslag, utan hänsyn till den enorma opinion över hela landet som äntligen vuxit fram.

I TV4 i förrgår intervjuades en bonde i området: “Det är så långa led framöver som blir påverkade av det här”. Bonden var självklart livrädd för att bli utan vatten, vis av den skada som bara några provborrningshål två kilometer från hans gård bidrog till för några år sedan, då också flera andra gårdar förlorade sitt vatten. Detta borde i rimlighetens namn vara ett nog tungt vägande skäl för att inte spränga upp ett gigantiskt 35 meter djupt dagbrott. Tyvärr får inte det gotländska bondförnuftet råda, bara analyser från SGU,s köpta så kallade experter. Detta är en miljöskandal av aldrig skådat slag. En miljöskandal vilken socialdemokraten Mona Sahlin och centerpartisten tillika förre miljöministern Andreas Carlgren bäddat för se TV4,s inslag igen.

Om Nordkalk verkligen får brytningstillstånd sätts ribban för hur illa utländska gruvbolag kan bete sig även i Sápmi. Ojnareskogen och det förskräckliga som händer på Gotland berör oss alla.

Läs Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kalkprotest-sprider-sig_7461956.svd

Om polisinsats i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/70-mot-20–polisen-forstarker-pa-gotland http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisinsats-kan-komma-i-ojnareskogen

 

 


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


12 Replies to “Våldtäkten på Gotland”

 • Det finns inga ord.. Det finasteoch proffsigaste bilderna jag någonsin sett. Det är ett proffsigt jobb att FotogrFera dessa bilder och sen Framkalla dom. De är en proffsfotograf Som tagit dessa bilder. Lycka till Magnus.Susanna

 • Den som tjänar 35 miljarder på hålet vill se det! Det är ren profithunger som styr!

 • Tack för dina fina bilder och för att du bryr dig och förstår det hemska som nu händer på vår ö! Ojnareskogen är en av de vackraste skogar som jag upplevt i mitt liv och den kallas även ibland för Bonsai-skogen pga att träden är så krokiga och små och många är väldigt gamla! Ända upp till tusenåriga tallar växer där! Det hittar man ingen annan stans. Nu slaktas träden i en skrämmande hastighet och 266 rödlistade arter som vi förbundit oss att skydda gentemot EU,inkl 3 endemiska (finns bara där i hela Världen) förintas! Det gör så ONT i hjärtat och man känner sig så Maktlös,så fruktansvärt Maktlös! Tack Tor och alla som hjälper oss i kampen för vår lilla Bonsaiskog!

  • Tack själv Magnus för dina ord! Tusenårig Bonsaiskog, seg, krokig och helt unik. Jag har sett sådan skog när jag besökte Gotland 2000, påminner om tallskogen nära fjällen – tuktad av väder och vind, men den på Gotland är mindre och mer härjad på något vis. Troligen går det inte att få ut en enda timmerstock utan allt går till massaved, kartong- och dasspapper. Det är en skandal. Jag förstår dina känslor, har upplevt dem själv för en skog nära Jokkmokk på 1980-talet. Nu har det gått nära 30 år men ingen förändring. Hoppas EU ger Sverige på skallen för sitt oerhört inkompetenta agerande, men då är det väl för sent.

 • Tack för vackra bilder! Vem vill i framtiden se ön Gotland med jättelika hål i landskapet- som en schweizerost – och vi får skämmas inför nästa generation. Barbro

  • Gotland är så oerhört speciellt med alla sina kulturlämningar, de levande småbruken och florans hisnande mångfald, som saknar motstycke. Och så vattnet, egentligen är det otroligt att det alls kan finnas sötvatten på en ö i ett salt hav. Det vittnar om ett oerhört känsligt förhållande som inte tål flera dagbrott. Visst kommer domen att bli hård från kommande generationer..

 • VARMT TACK FÖR UNDERBARA BILDER. VEM VILL HA JÄTTESTORA HÅL I DETTA LANDSKAP??!!
  ATT SKÄMMAS FÖR INFÖR KOMMANDE GENERATIONER …..Tor L. Tuorda

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag