Tur syd om Kvikkjokk
on 29/09/2014

_H1A3912

Förra veckan var jag på en tur söder och sydväst om Kvikkjokk.

_H1A3869

Vädret var minst sagt omväxlande. Från östlig, till nordlig och sen sydlig vind. Från vindstilla, sol och molnfritt till storm och snöblandat regn.

_H1A3955

Kan på nytt konstatera är meindlkängorna är otroligt halkiga på blöta spänger och att gå nedför i – när det har snöat på fallna löv. Men med torr snö på spängerna är det bra fäste.

_H1A3884

Under fem dagar såg jag sju älgar – fyra tjurar och tre kor – och hade kontakt med ytterligare två. Och tre olika björnar hade betat och skitit i björkskogen och på lågfjällen, men av björn såg jag inte ett hår – trots idogt kikande.  Dock kom jag en morgon med nysnö på Kungsleden på alldeles färska spår. Ett mindre djur hade kommit kom västifrån, gått upp på en sten alldeles vid leden och lekfullt hoppat över stigen.
Tältade i granskogen bland lavskrikor, hökugglor, tretåiga hackspettar och flockar av sidensvans och rödvingetrast. Fantastisk läcker urskog. Alla människor borde få uppleva en riktig skog (särskilt riksdagspolitiker) och lära sig se och förstå skillnaden på tallåker och skog.

_H1A3851

Gick upp på berget Rávgga (lulesamiska som betyder vålnad efter drunknad person) för att kunna kika på området kring Tsielekjåhkå där några ripjägare sägs ha kommit nära en större björn några dagar tidigare, men jag såg ingenting, förutom två älgar som betade.

_H1A3896

Tältade vid några mindre tjärnar och smög runt i björkskogen som ett jehu med den friska nordliga vinden i ansiktet.  Men inget läge.

_H1A3951

Två unga svärtor, hannar, låg och guppade i varsin tjärn (24 sept.) och när jag hoppat i båten på väg hem såg jag en strandskata (25 sept.) springa och picka vid vattenbrynet på sanden i älvsmynningen. Var dock för blöt och frusen för att kunna få några bilder, kanske den finns kvar imorgon när jag ska ut igen?

Jag vid mitt tält...
Jag vid mitt tält…

Träffar: 6


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag