Trafik med fyrhjulingar i Kvikkjokk

Sjnjierák, Kvikkjokk, den 1 september 2015.

På min dotter Astrids födelsedag den 1 september 2015 passerade vi fjället Sjnjierák och vandrade ner de sista fyra kilometrarna till Kvikkjokk. Redan då var en markant fyrhjulingsväg uppkörd efter leden.

Idag är det mycket värre, säger kvikkjokksbor som jag talat med. Många av de nya sommarstuguägarna äger en fyrhjuling som de använder för att köra upp på fjället med.

Fyrhjulingsvägen går efter stigen från Kvikkjokk och upp på fjället.

Man struntar i terrängkörningsförbudet. Det spelar ingen roll att området inryms i Kvikkjokk-Kabla fjällurskogs naturreservat.

Väl uppe på Sjnjierák körs hej vilt. Ingen hänsyn visas till de fåglar som häckar på marken här, som exempelvis fjällpipare och lappsparv. Man kan bara spekulera om hur många bon med ägg som lata fyrhjulingsförare mosat sönder under sina vettlösa okynneskörningar på fjällheden.

Folk ids inte dra upp sina klockor längre. När man cyklar – om man nu inte kör något på två hjul som drivs av bensin – tycker man det är för tungt att låta en dynamo driva cykellampan. Att dra en tandborste över tänder och tandkött är också alltför ansträngande. En eltandborste får göra jobbet. Snöslungan ersätter snöskyffeln, åkgräsklipparen handjagaren och fyrhjulingen de ben som kan bära ens kropp på en enkel vandring. Folk drivs av batterier och bensin. Att ens livsstil onödigt bidrar till klimatföröndringarna skiter man i totalt. Slöheten, okunnigheten och likgiltigheten är enorm.

Också de myndigheter som är satta till att utöva tillsyn för att se till att de regler och lagar som staten bestämt ska efterlevas är slöa och slappa. Det är troligen alltför svettigt för polisen eller naturbevakaren att gå upp på fjället för att försöka stävja okynneskörningen. De kan förvisso själva använda fyrhjulingar, eller varför inte anlita en helikopter? Men förresten, polisen äger ju en massa drönare numera. Då går det lätt att kliva ur polisbilen i Kvikkjokk, ta tio steg, ställa ner drönaren, starta den och flyga upp till fjället. På dispayen syns tydligt alla fyrhjulingsspår och polisen kan också filma den livliga trafiken i naturreservatet. Det krävs förvisso att insatsen görs under semestertid.

På snötäckt mark ser man de här myndighetspersonerna hela tiden, då de bränner fram på sina skotrar. På barmark är det dock sällsynt numera att få se någon polis eller naturbevakare i tjänst som färdas på sina egna fötter.Ps… Det finns också seriösa nybyggare i Kvikkjokk. Ni behöver inte ta åt er av denna utkastelse 🙂 …ds.


Vill du stödja fler oberoende skildringar som sällan eller aldrig blir belysta i andra medier är jag tacksam om du vill swisha en summa till 0702300955.

Varma tack 🙂

/Tor


Träffar: 444

Ett svar på ”Trafik med fyrhjulingar i Kvikkjokk”

  1. Det klagas på spår av fyrhjulingar samtidigt som Sveaskog massakrerar kvadratmil.
    Gör inte skadorna av fyrhjulingar mindre.
    Men det ger perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.