Till havs
on 29/12/2012

I Göteborg är kollektivtrafiken fantastiskt bra ordnad. Spårvagn från Kungsten till Saltholmens brygga sedan rejäl passagerarbåt för strandhugg till några av de hundratals öar där folk kan gå av eller stiga på. Och snabbt går det. Spårvagn till havs.

Kollektivtrafik

Många öar är bebyggda,

Idyll

vissa troligen mest av sommarstugor, andra som samhällen med vårdcentral, Coop och ICA, skola, dagis, kyrkor, med mera, där folk mest kör omkring med packmoppar och små elbilar med flak.

HusAlleHus

Nyare tegelvillor blandade med gammeldags bohusländska träkåkar ibland ihopträngda så de går in i varann. Idyll och museal pluttinuttighet blandad med funktionell och modern infrastruktur.

Peter och Pia

Många kåkar är dock klädda med asbestbesudlad eternit, vilket kräver total inklädning om den ska tas bort. (artikel om asbest i hus)

Asbestsanering

Överhuvudtaget känns hela vistelsen overklig. Jultomtar på snöfria tomter, öppet hav, milda vindar, och på söndag väntar Norrbotten och Kvikkjokk i troligen 30 minusgrader och snudd på en meter snö.

JultomteDotter Astrid förälskade sig i Styrsö, där vi gör en längre vandring. Elbilarna är speciellt populära där de pilar fram på de trånga gatorna med knaster från grus under däcken som de enda ljud de ger ifrån sig. Där vill hon bo tillsammans med kusin Marc, som också hänger med på framtidsplanerna.

Marc och Astrid

Astrid ska försörja sig och Marc som artist och Marc vill tydligen mest se till att ha roligt och slå dank.

Kyrka Styrsö

Vi spisar sen lunch på en havsnära restaurang i väntan på båten som tar oss tillbaks till Saltholmen. Jag testar några frihandstagna nattbilder på 1600 ASA, 1/60 sekund och bländare 2,8. Det gick! Blir skarpt utan alltför störande kornighet.

Nattliv till havs

Träffar: 21


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag