Tempo dokumentärfilmfestival visade Gállok

Per-Henrik Mäenpää, Tell Aulin, Tor L. Tuorda och Truls Anderssen på Medborgarplatsen den 7 mars 2017 vid premiären av filmen Gállok.

Bil Luleå och Kallax, flyg Arlanda, taxi Stockholm och Medborgarplatsen, incheckning Hotel Scandic Malmen (passande namn…), lunch – med den godaste vegetariska rätt jag någonsin stoppat i mig – intervju av Jörgen Heikki Sameradion/SVT Sápmi, fotografering.

Jag stannade en trevlig kvinna på Medborgarplatsen som förevigade fyra av oss med min kamera. Tänker tillbaks på den stora anti-gruv-manifestationen den 17 november 2012 då flera av landets gruvkritiska grupper samlades här. Mer än 500 personer. Banderoller och plakat överallt. Sång, musik, kamprop.

Så mycket som hänt under dessa sex år. Vilka vägar filmen Gállok, den film som nu har premiär på Tempo dukumentärfilmsfestival, har vindlat.

Premiär på Filmstaden Söder 9. Välfylld salong. Pirrigt. Mäktigt att se stora bilder och höra stort ljud. Så ett dån av applåder. Lisa Taube, ansvarig för festivalen, kallar upp Truls, Tell och mig på scenen. Hon låter publiken ställa frågor. Då först fattar jag att filmen gått hem. Mycket beröm och flera frågor. Många är chockade över gruvhysterin i norra Sverige. De visste inget. Att exploateringar av älvar och skog och berg och vindkraft är symptom på samma sak. Kolonialism. Sår frön. Truls och Tell berättar om den långa och snåriga filmprocessen och tackar finansiärerna. Det känns fint att stå där och förstå att filmen verkligen behövs 🙂

Middag av reninnanlår. Kim och Jesper sluter upp. Kära återseenden. Vi var ju bland annat till Sjávná tillsammans för att samla filmmaterial och av de dagarna och allt det rika filmmaterialet kom bara tre klipp med i filmen. Eldlopporna i filmens vinjett och klipp från en havererad torvkåta. Kill Your Darlings. Truls och Tell har inte haft det lätt…

Folk från produktionsbolaget Deep Sea Productions sitter vid bordet, och finansiärer. En ung förmåga som skött filmens textning finns också med, och många fler. Jag är imponerad av uppslutningen.

Vid halv tolv går de sista resterna av gänget. Jag går och lägger mig och somnar fort. Ställer klockan på 06.30. Somnar bums. Försover mig. Hör aldrig klockan i telefonen. Missar den dignande hotellfrukosten. Kastar mig i en taxi utanför vestibulen. Checkar in på Arlanda, köar i säkerhetskontrollen. Stresshormoner.

08.30 går planet. Kommer ändå i god tid till min plats längst fram i planet, 2F, vid fönstret. Känner mig miljöbovsaktig – med all rätt. All koldioxid som premiären kostat.

Så ser jag en bekant figur ta plats vid min sida. Det är det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Pajala tillika balettdansören Bengt Niska. Sist jag såg honom live var på Grand Hotel där han sjöng gruvornas lov. Hur det kan bli…

Träffar: 91

Ett svar på ”Tempo dokumentärfilmfestival visade Gállok”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.