Tankar under en gran och vid Björkholmen
on 10/08/2012

Har avslutat en färd i Laponias gammelskogar norr om Kvikkjokk. Filmat regn och rusk liggande i skydd under en gran. Åskknallar råkade spelas in vilket fick ljudmätaren att slå i botten. Det blev riktigt bra bilder, vilka också behövs i de filmer jag jobbar med. Det får inte bara vara blåa himlar och solnedgångar, som den läckra himlen jag såg genom stugufönstret i Änok. På väg ner från skogssturen regnade det också, störtskurar, och en regnbåge framträdde över det planerade gruvomådet Kallak, (Gállok) och Björkholmen. Bilden symboliserar pur renhet, men jag förfasas över hur länge mellersta och nedre Lilla Lule älv och Lule älv ända ner till Bottenviken får rinna fri och obesudlad av järn- och koppargruvors gifter. Läsare av denna blogg kanske ledsnar över att jag tjatar om hotet från gruvorna, men det är reellt och allvarligt och jag kan inte låta bli. Hotet måste  synliggöras i tid och komma upp på agendan. Människor och styrande politiker i Jokkmokk måste vakna från sitt euforiska rus. Det verkar som att gruvbolagets propaganda gått rakt in i hjärtat hos en överväldigande majoritet av jokkmokksborna – utan tillstymmelse till kritiskt tänkande och perspektiv. Utan tanke på hur livet kommer att te sig för barn, barnbarn, barnbarnsbarn, osv.

Träffar: 39


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


3 Replies to “Tankar under en gran och vid Björkholmen”

  • Hej Tor! Jättefina bildet Du har lagt ut! Tyvärr har jag problem att läsa/visa en del av dem. I senaste upplägget kan jag bara skåda bilden i huvudet (oerhört vacker) och bild nr 1. Övriga syns inte, bara en blå fyrkant på respektive tänkt kort med ett frågetecken i!

    Vet Du vad det beror på? Har haft samma problem med Din sida tidigare!

    • Hej Anders Nilsson (ursäkta att jag kallade dig Mats tidigare), och tack för att du uppmärksammade mig på det här! Vissa läsare har problem med det du beskriver, ska kolla vad det beror på…Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag