Sulfidmalmgruva i varglavens rike
on 08/04/2015

_H1A8473

Är på ferie i Dalafjällen och kan krasst konstatera att Boliden har bearbetningskoncession cirka två mil NV om Idre.
Här i turistparadiset och på Idre samebys marker kan värst tänkbara giftgruva komma att starta, där Boliden vill utvinna guld, koppar, zink, silver, bly, med mera, och där restprodukterna i form av olika giftiga tungmetaller blir omfattande.

Karta från Bergsstaten.

De får aldrig nog, Boliden, blir aldrig mätta och struntar i de miljökatastrofer som bolaget tidigare varit upphov till.

Bolidens miljökatastrof i Spanien.

Granne till Idre ligger Fjätervålen, och här är jag nu.

Igår åkte jag plastskidor på myrlanden söder om anläggningen. Här for jag fram också för två år sedan. Då som ett jehu, nu med våldsamt bakhala skidor. Därför förmådde jag nu se flera tussar av varglav vid skidspåret. Läckert!

_H1A8474

Jag skidrade ospårat på myren och såg att de nästan självlysande lavarna bara växte på torrtallar som var rejält härjade av ålder med sprickor och flagnande ved.

_H1A8475_H1A8478

Furor med slät yta verkar vara helt ointressanta för den kräsna individen.

Konstaterar att lavarna växer cirka en kilometer utanför gränsen till Städjan-Nipfjällets naturreservat. Men för gruvor skyddar inga naturreservat. Allt i enlighet med Sveriges vettlösa Minerallag, med sina rötter från 1500-talet.

Tyvärr är en del av Bolidens bearbetningskoncession NV om Idre beviljad i södra delen av Långfjällets naturreservat.

Hur galet kan det bli?


Leave a Comment:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 Replies to “Sulfidmalmgruva i varglavens rike”

 • Tack för denna fina information. Dina bilder är väldigt vackra. Finns det inget man kan göra för att stoppa denna rovdrift, när det gäller att etablera naturförstörande gruvor? Finns det inga hederliga, naturmänniskor i Sveriges regering och riksdag? Vore bra om man namnmärkte vilka personer man kan rösta på i personval, som verkligen bryr sig om att bevara rennäring och Sveriges hotade natur i stället för som nu, bara tjäna så mycket som möjligt på de aktier de har i olika gruvföretag och annat vedervärdigt.

  • Tack för dina ord Elisabeth 🙂
   Tyvärr tror jag inte att det är någon idé att påverka några politiker enskilt. När de väl kommer in i riksdagen råder följa-John-mentalitet. Rädsla för att sticka ut och sedan om man likväl gör det, prestige, som hämmar beslutsfattandet. Jag har helt tappat tron på den så kallade representativa demokratin. Med 61 tusen i lön varje månad är de nickedockor med en självisk agenda. Det enda som biter är massiv kritik utifrån, egentligen hot om höga böter osv., eller idoga och högljudda demonstationer vid riksdagshuset på vardagar. Men hur många har möjlighet att ställa upp då. En annan hemsk effekt är naturfjärmningen – en effekt av generationer med urbaniserade människor som bara ser allt utanför Mälardalen som en råvarubod som man hänsynslöst kan plundra.

 • Hej tor sjukt tacksam över att du delar med dig av dina iaktagelser!! Helt sanslöst, deras sätt att fara fram. Ofattbart vackra landskapen vi har här och värdet i naturen går inte att prissätta. Tack för underbara bilder!

  • Tack Linda 🙂
   Ja det är helt galet. Och att de verkar ha gjort koncessionen i smyg. Nu återstår bara miljökonsekvensbekrivning till mark och miljödomstolen – ett förfarande som galet nog hamnar sist i processen – sen är det bara att köra…Tor L. Tuorda

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag