Stridsflyg har tagit forskarnas plats i terrorn av norra Sverige

 
Om kring tio dagar drar ACE igång: Arctic Challenge Exercise, där 120 stridsflyg samtidigt övar i luftrummet över Norrbotten och Västerbotten. Detta under årets känsligaste tid. Klippet beskriver två flygplan som övar över Randijaur.

Det finns ingen respekt för de bofasta människorna, för renskötseln, för djuren eller naturen i stort.

Jag är så jävla less på okänsliga exploatörer, teknokrater och krigshetsare!

Se denna hemska dokumentation av vår vardag och hur det kommer att bli under ACE-övningen den sista veckan i maj och första veckan i juni.

Knappt har den så kallade björnforskningen avslutats innan nästa helvete tar vid.

Sedan 1994 har majmånaderna och junis början präglats av helikoptersurr kring Kvikkjokk och i nationalparken Sarek och andra stora delar av Jokkmokks kommun. Helikoptrar som i trädtoppshöjd förföljt björnar som skjutits med bedövningspil och försetts dem med pejlingsapparatur. Hur många fåglar som fått sina häckningar spolierade, hur många renar och älgar som blivit störda i sin kalvning är det ingen som vet.

Nu byts helikoptrarna mot det infernaliska ljudet av stridsflyg. Under sista veckan i maj och första veckan i juni drar flygövningen ACE igång, med 120 stridsflyg i luften samtidigt – från sju länder. Jag bävar för hur dunder, ylanden och ljudbangar påverkar djurlivet.

Tyvärr är det alltför få människor som bryr sig. Och definitivt ingen i maktposition. Kanske inte så konstigt i decennier av accelererande urbanisering och fjärmande från basalt naturvett och avsaknad av en generell känsla för djur och natur. Asfaltens och betongens gubbar bestämmer och de förstår inte vilka konsekvenser deras beslut får. Eller också skiter de i det.

Det viktigaste verkar vara att visa Putin vad Sverige och NATO går för. Att maktdemonstrationerna triggar Ryssland, som turistentreprenören Matti Holmgren beskrivit på sin blogg, tas ingen hänsyn till. Man måste fundera på vilken information och omvärldsanalys försvarets underrättelsetjänst matar politikerna med. Och varför det endast finns en lösning på det hot som de ser: att rusta mera. Det är inkompetent, dumt och livsfarligt.

Som barn fick jag lära mig att vara speciellt försiktig på våren för att inte störa fåglarnas återhämtning efter en lång flyttning och deras förberedelser inför häckning, och ta en omväg kring den utmärglade älgen i deltatjärnen eller vajflocken som betade i fjällkanten – för att inte störa. Många har fått samma fostran. Varför är det nu alltid kortsynta exploatörers, enfaldiga teknokraters och adrenalinstinna krigshetsares perspektiv som får råda?

Det kan aldrig få vara lugn och ro i maj. Det är sorgligt.

Visningar: 11