Spirande support för gruvkampen i Gállok, Kallak

En av många demonstrationer på Jokkmokks marknad.

Trots regeringens snudd på decennielånga handlingsförlamning, Covid-19, minskat engagemang från prospekteringsföretag, gruvbolag, gruvlobby och gruvkramare i allmänhet, växer motståndet mot gruvplanerna i Gállok/Kallak fem mil väster om Jokkmokk, vid Lilla Lule älv.

Också många medborgarna i Jokkmokks kommun, som tidigare ansett gruvan vara en bra grej att satsa på, har bytt åsikt. “Lycksökarbolag som kommer utifrån är väl ingenting att förlita sig på”, “Inte blir det väl några jobb för de tar med sig arbetskraften” och “Påverkan på miljön blir alltför stor” är tre citat som jag fått höra från både gamla och unga ute på samhället i somras.

Gállok vid byn Björkholmen, från Parki vattenmagasin. Hotet mot vattentäkten för 100 000 invånare längs älvdalen vilar över Lilla Lule älv.

Trots att tilltron till gruvan numera är så låg och gruvkramarnas aktivitet stannat av växer motståndet som aldrig förr. Mängder av grupper och organisationer vill hjälpa nätverket Gruvfritt Jokkmokk och samebyarna till att få stopp på gruvplanerna, bland andra Amnesty Sápmi, Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Rainbow Family Sweden.

Troget sedan 2013 finns hjältarna Kolonierna, vilka ansvarar för ett läger i Gállok nästa helg 7-9 augusti. Bland andra nederländsk television har aviserat att de vill besöka lägret.

Det finns också andra organisationer som är i planeringsfasen om när och hur de bäst ska kunna hjälpa till. En av dem genomför på annan ort en sympatiaktion den 8 augusti.

Polismakten ringde till mig och frågade vem som ansvarar för lägret, var och hur det ska etableras, och att inte fler än 50 personer samtidigt får samla ihop sig på grund av coronaeländet. Jag svarade så gott jag kunde, men vet inga detaljer om de former lägret kommer att få.


Vill du stödja fler rapporter och längre blogginlägg från vår samtid och historia får du gärna swisha ett valfritt belopp till 0702300955.
Tack på förhand 🙂
Hälsningar Tor

Visningar: 118

Ett svar på ”Spirande support för gruvkampen i Gállok, Kallak”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *