SNF och samerna
on 22/06/2016

Sameflaggan, blockad och konstverk i Kallak.

Som kommunombud för jokkmokkskretsen reste jag den 18-19 juni till Naturskyddsföreningens riksstämma i Norrköping.
Stämman inleddes med att jojk- och sångartisten Sofia Jannok fick ett hedesmedlemskap i Naturskyddsföreningen.

Sofia Jannoks fantastiska tacktal

Se Sofia Jannoks fantastiska tackfilm!Naturskyddsföreningens riksstämma har utsett två nya hedersmedlemmar, Sofia Jannok och Koidu Norén! Båda har har nominerats för att ha gjort fantastiska insatser och främjat föreningens syften på sina egna otroliga vis!Jannok, för att hon förmedlar det vackra och nödvändiga med vår orörda, storslagna natur i sin musik. Norén, för att hon är en av pionjärerna när det gäller att mäta nivåer av miljögifter hos människor.Välkomna! <3 Vill du också bli medlem i Naturskyddsföreningen? Sms:a MEDLEM till 72 900 så blir vi ännu fler som kan påverka!

Publicerat av Naturskyddsföreningen den 19 juni 2016

 

Det är glädjande att Naturskyddsföreningen numera engagerar sig för samiska frågor. Ett faktum som också manifesteras i föreningens förträffliga Mineralpolicy.

• Samernas kultur, traditionella kunskaper och renskötselns behov ska respekteras vid all prospektering och utvinning av mineral.
• Samebyar ska kunna säga nej till eventuella gruvprojekt som exempelvis allvarligt försämrar möjligheten att bedriva renskötsel, t ex intrång inom nyckelområden såsom flyttleder. Principen om Free, prior and informed consent (FPIC)2 ska tillämpas.
• Sverige ska ratificera ILO-konventionen 169 om ursprungsbefolkningar.

 

Träffar: 22


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


One Reply to “SNF och samerna”

 • Tala om att smeka med ena handen och slå med den andra.
  “• Samernas kultur, traditionella kunskaper och renskötselns behov ska respekteras vid all prospektering och utvinning av mineral. ”
  “• Samebyar ska kunna säga nej till eventuella gruvprojekt som exempelvis allvarligt försämrar möjligheten att bedriva renskötsel,….”

  Men när renägande samer ber om hjälp att hantera en, p.g.a bl.a Naturskyddföreningens agerande, kaotisk rovdjurssituation så blir de som grupp anklagade för att hota den biologiska mångfalden och ibland t.o.m som grupp anklagade för brott. Och det i ett land där alla andra är oskyldiga till dess motsatsen är bevisad.
  http://www.jaktjournalen.se/rovdjursforeningen-avgor-vad-som-ar-lagligt/

  Hur många renar äger Sofia tro?Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag