SNF och samerna

Som kommunombud för jokkmokkskretsen reste jag den 18-19 juni till Naturskyddsföreningens riksstämma i Norrköping.
Stämman inleddes med att jojk- och sångartisten Sofia Jannok fick ett hedesmedlemskap i Naturskyddsföreningen.
https://www.facebook.com/naturskyddsforeningen/videos/10154065412141609/

Det är glädjande att Naturskyddsföreningen numera engagerar sig för samiska frågor. Ett faktum som också manifesteras i föreningens förträffliga Mineralpolicy.

• Samernas kultur, traditionella kunskaper och renskötselns behov ska respekteras vid all prospektering och utvinning av mineral.
• Samebyar ska kunna säga nej till eventuella gruvprojekt som exempelvis allvarligt försämrar möjligheten att bedriva renskötsel, t ex intrång inom nyckelområden såsom flyttleder. Principen om Free, prior and informed consent (FPIC)2 ska tillämpas.
• Sverige ska ratificera ILO-konventionen 169 om ursprungsbefolkningar.

Visningar: 16

Ett svar på ”SNF och samerna”

 1. Tala om att smeka med ena handen och slå med den andra.
  “• Samernas kultur, traditionella kunskaper och renskötselns behov ska respekteras vid all prospektering och utvinning av mineral. ”
  “• Samebyar ska kunna säga nej till eventuella gruvprojekt som exempelvis allvarligt försämrar möjligheten att bedriva renskötsel,….”

  Men när renägande samer ber om hjälp att hantera en, p.g.a bl.a Naturskyddföreningens agerande, kaotisk rovdjurssituation så blir de som grupp anklagade för att hota den biologiska mångfalden och ibland t.o.m som grupp anklagade för brott. Och det i ett land där alla andra är oskyldiga till dess motsatsen är bevisad.
  http://www.jaktjournalen.se/rovdjursforeningen-avgor-vad-som-ar-lagligt/

  Hur många renar äger Sofia tro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *