Sameblod chockar svenska journalister
on 03/03/2017

“Jag sitter och håller andan och känner mig drabbad och blir chockad över hur lite man vet om den samiska historien och den samiska kulturen. Jag sitter och skäms över att jag inte har bättre koll,” säger journalisten Tilde de Paula Eby i TV 4:s morgonsoffa där hon tillsammans med Peter Jihde intervjuar filmen Sameblods debuterande långfilmsregissör Amanda Kernell och likaledes debuterande huvudrollsinnehavare Lene Cecilia Sparrok.

Se intervjun här.

Äntligen en engagerad intervju om denna film och om samer i allmänhet i svensk riksmedia. Hoppas det vänder nu.

Dock finns mycket mer allvarliga ting som samerna drabbats av kvar att berätta.  Som bland annat stölden av de samiska skattelanden och effekterna av 1928 år renbeteslag, något jag själv hade tänkt skildra i dokumentär form men som inte blev av (ännu…). Kanske Amanda Kernell, som nu är ordentligt varm i kläderna kan göra det i form av en ny film á la Sameblod?

Träffar: 43


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


One Reply to “Sameblod chockar svenska journalister”

  • Tor !

    Det är inte så konstigt att samisk befolkning har fått sår som ej är läkta. Min far min svärmor som var utsatta för skallmätningar ville ej tala om det som skett . Några år innan min far avled berättade spontant att de kläddes av nakna i Vajkijaur och stod i kö och höll för sina genitalorgan. Han sa fuodno gå stuor ládde njávgáj guollájt. Han sa att läkaren från Jokkmokk brukade komma och undersöka skolbarnen och då klämde han på scrotum men den här smekte.När jag gick på realskolan i Malmberget så fanns det strukturell rasism det satt som i väggarna. I de mindre klasserna var man ständigt utsatt för glåpord och hot.Min man är ombud för en samisk förening i minoritetsgruppen i Gällivare allt är som det var när jag gick där för femtio år sedan,Den strukturella rasismen sitter kvar i tusentals år. Det är den enskilde som måste börja med dekoloniseringen och ej låta sig själv vara ett offer. Man får ta initiativet.Vi har assimilerats att tänka väserländskt. En erfarenhet som jag fått är att nu när jag är fri från arbete 40 tim /vecka har jag fått samma tankegångar som jag föddes med. Vi har egna teorier hur man skall organisera främst inom renskötseln framförallt att muntligt och med ett handslag. Jag kommer i håg bya stämmorna när lappfogden skrev protokollet. Imma på fönstren man talade samiska men lappfogden skrev väl som han ville??Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag