Rainbow Family är nu borta från Jokkmokk

Nu är de sista människorna från Rainbow Family borta från Átjek, från stranden av Bárgávrre, från Gállok och Jokkmokks kommun. De sista städade platsen, återställde och återlämnade grejer. Som en presenning de lånat av mig och ett par skyltar. Han ringde till mig igår, österrikaren Flo som kom till Gállok redan den 20 juli då vårt nätverk Gruvfritt Jokkmokk hade en samling på platsen, och frågade var jag bodde i Randijaur. Eftersom jag då var i Kvikkjokk beskrev jag var han skulle lämna grejerna. Flo var den förste som kom och sisten som for. Han avslutade samtalet med att säga att han och en stor drös till kommer tillbaka om Beowulf Mining får grönt ljus för sin gruva 🙂

Men han är bara en av många nya fina människor jag lärt känna från regnbågsfolket. Ungefär 2 500 har kommit och gått 🙂

Den 13 augusti manifesterade ett par hundra av dem i parken i Jokkmokk till försvar för Moder Jord. En otroligt mäktig upplevelse. En suverän möjlighet för någon från kommunen att hälsa dem välkomna, eller bara säga några ord. Men ingen representant från kommunledningen (S) och (V) sa ett pip. Förvisso jäktade vänsterpartiets gruppledare och vice kommunalrådet Victor Segerström förbi samlingen med ett leende på läpparna, men han stannade inte upp och sa ingenting. Bedrövligt dåligt att försitta en sådan chans. Uselt att inte se den potential som Rainbow Family Europe besitter, som nu hade sin första gathering i Sverige. Och detta i Jokkmokk! Många presumtiva nya kommuninnevånare av de 2 500 människorna, troligen också en hel del nya företag som de nyinflyttade skulle ta med sig från sina hemländer. Många vill inte bo där de bor. Är less på trängsel, stress och dålig luft. Hade Segerström eller kommunalrådet Bernhardsson varit smartare skulle säkert kommunen fått tillskott i befolkningen. Men de försatte chansen. Ställde sig på samma sida som Allmänningen, som bara skällde på regnbågsfolket och krävde att de skulle väck från den plats de valt att vara på. Gruvan i Gállok är den 14-åriga framtidens melodi för både allmänningsstyrelse och kommunledning. Det är så inkompetent, så korkat.

Som tur var talade i alla fall miljöpartiets gruppledare Henrik Blind från oppositionen i Jokkmokks fullmäktige till församlingen. Jag har också talat och svarat på frågor många gånger från de oerhört vetgiriga folket på platsen vid Átjek, Rickard Länta och Mattias Pirak från Jåhkågasska tjiellde talade också, samt överräckte 10 000 kronor till regnbågsfolket som tack för att de kom och ställde sig på renskötselns sida, bybor från Björkholmen har också besökt samlingen och berättat om sin situation – om att hela byn kommer upphöra att existera om gruvan blir verklighet. Flera hundra från Rainbow Family har därmed bättre kunskaper och insikter om kulturen, historian, gruvhoten och andra exploateringar än vad komunledningen besitter.

Visningar: 315

3 svar på ”Rainbow Family är nu borta från Jokkmokk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *