Planerat naturreservat i Kallak

Det planerade naturreservatet med naturskog på berglandet Roavvoajvve, eller Suollovárre som gamla samer kallar det, med det för oss samer heliga berget Átjek i söder och sjön Gállokjávrre/Gállakjávrre i norr med de två arkeologiska fynd av skogssamiska timmerkåtor som jag hittade där.

Man kan tydligt se den mörkare gammelskogen i det ljusare plantage- och kalhyggeslandskapet. Denna skog är en kvarlämnad smula i ett gigantiskt landskap av just tallplantager, contortaplantager och kalhyggen.

Om gruvan kommer blir största delen av denna naturskog täckt av sprängsten, Waste Rock, från sprängningar i det tre kilometer vida och 400 meter djupa dagbrottet. Sjön och kåtalämningarna kommer försvinna ner i den enorma gropen.
.
.
.
#gruva #gállok #kallak #norrbotten #dagbrott #allmänningen #länsstyrelsen #naturreservat #planerat #skogsupproret #skogsmissbruket #roavvoajvve #suollovárre #tjäruborgarensland @magdalenaanderssons @karl-petterthorwaldsson #socialdemokraterna

Träffar: 746

8 svar på ”Planerat naturreservat i Kallak”

  1. Jag papegojar på.
    Självaste riksskövlaren Herman S. på Skogsstyrelsen är ju också norrbottning, har alltså troligen skogssamisk historia som alla andra.
    Men nu lyckas ju staten få det till en intern konflikt i norr.
    De kan med ett leende se på när vi motarbetar varandra och skogsbolagen därmed kan härja ostört.
    Imponerande strategi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *