Om Tor L. Tuorda

Emejl: t(at)kvikkjokk.nu

Alla årstider har sitt ljus, sin skönhet.
Höstlövet som till sist fångas av isen gnistrar i årets sista sol.
I midvinterns Muttos når ljuskällan just över skogskanten.
Skärpan i jaktfalkens öga lär mig respekt.
Fjällsipporna vid Darreluoppal lär mig hänsyn.
Det sprudlande rena vattnet lär mig ödmjukhet.
Människan är en del av systemet, eller borde vara det.

Bild, Kim Silfving.
Bild, Kim Silfving.

Det är från Kvikkjokks fjäll och skogar, deltaland och myrar, som jag fångar de flesta av mina motiv. Jag ägnar mig både åt stillbilder och video, och har gjort sex filmer. En av dem, Sarek – urgammal 100-åring, visades på Sveriges television vid flera tillfällen när nationalparken firade jubileum.
Den nyaste filmen om det samiska köket:  Biebbmo – mat tradition, trend visades på NRK våren 2015 och på SVT augusti samma år.

Kommande filmprojekt är långfilmsdokumentär, en personlig skildring om bland annat dekolonisering, min relation till mina två yngsta barn och antigruvkampen i Gállok. Jag söker också finansiering till en aldrig berättad film om skogssamerna i Sverige. Men det går trögt.

Jag medverkar regelbundet som fotograf och skribent i olika tidskrifter och har varit medförfattare till åtskilliga böcker, bland andra Vid vägs ände, tillsammans med Hans Anderson (Arena 1984) och I naturens tjänst – med vakande ögon i skogar och fjäll, med Åsa Lindstrand (Gullers 2000).

Min ambition är att mina bilder ska förmedla en känsla och respekt för naturen. Om det på något vis kan förstärka människans sargade band till den jord som föder henne, har jag nått en bit på väg. Med rottrådar där ett samiskt kulturarv tvinnar sig med småbrukarens liv vid fjällkanten, har jag fått den kunskap som styr mitt arbete. Mina bilder distribueras av IBL Bildbyrå.
Jag är medlem i föreningen Naturfotograferna/N.

En medlem i Naturfotograferna/N lovar att följa föreningens etiska värderingar:
– Man uppträder på ett hänsynsfullt sätt i naturen utan att störa eller förstöra.
– Fotografiskt material skapas och presenteras på ett ärligt och uppriktigt sätt.
– Man informerar öppet om hur det fotografiska materialet blivit till, för att undvika missförstånd och misstankar om fusk. Att sätta /N efter sitt namn är en kvalitetsstämpel, men också ett ansvar. För att värna och informera om Naturfotografernas etiska värderingar har föreningen inrättat ett etiskt råd som ska vägleda medlemmarna.

Hälsningar Tor 🙂

 

I have lived from my photography since 1991.
My ambition is to stregthen the bonds between humans and nature. When people is aware of the beauty of nature and the grand sceneries, I think they also will feel obligated to take care of it.

My sami roots and my strong belonging to the mountains and woods in the Kvikkjokk area guide my work.
I love winter and the white-blue-pink nuances.

Since 1990 I’m a member of the association Naturfotograferna/N, which gathers the most prominent and serious nature photographers in Sweden.

 Contact:

Tor L. Tuorda
Randijaurvägen 12
962 98 Randijaur
+46 70 2300 955

t(at)kvikkjokk.nu

https://www.facebook.com/tortuorda/

https://vimeo.com/tortuorda

http://www.youtube.com/user/tortage

https://twitter.com/tortage

https://instagram.com/fiellok/

 

 

 


Hermelin

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag