About

Tor L. Tuorda.

Epost: t(at)kvikkjokk.nu

Alla årstider har sitt ljus, sin skönhet.
Höstlövet som till sist fångas av isen gnistrar i årets sista sol.
I midvinterns Muttos når ljuskällan just över skogskanten.
Skärpan i jaktfalkens öga lär mig respekt.
Fjällsipporna vid Darreluoppal lär mig hänsyn.
Det sprudlande rena vattnet lär mig ödmjukhet.
Människan är en del av systemet, eller borde vara det.

Det är från Kvikkjokks fjäll och skogar, deltaland och myrar, som jag fångar de flesta av mina motiv. Jag ägnar mig både åt stillbilder och video, och har gjort sex filmer. En av dem, Sarek – urgammal 100-åring, visades på Sveriges television vid flera tillfällen när nationalparken firade jubileum.

Filmen Biebbmo
– mat, tradition, trend – om det samiska köket – visades på NRK våren 2015 och på SVT augusti samma år. En kortare version av filmen Gállok – kampen i Sameland, som under 2018 visats på SVT och NRK gick upp på hundratusentals tv-skärmar via Al Jazeera i februari 2019. 
Denna film var till en början mitt eget projekt, men kom att konverteras både till innehåll och regissör. I den färdiga filmen ansvarar jag för många naturbilder och drönarsekvenser, men det är Truls Anderssens film och Tell Aulin som tjänat som producent och klippare.

Kommande filmprojekt är långfilmsdokumentär, en personlig skildring om bland annat dekolonisering, om skogssamerna i Sverige och Muttos. Det går trögt att få finansiering. Verkar snudd på omöjligt. Jag blir nog tvungen att köra ideellt.

I SVT-dokumentären som handlade om kalamarksmordet Kaj Linna – mannen som aldrig gav upp, var det jag som ansvarade för de flesta drönarbilderna. Ett hedrande och roligt jobb om en förskräcklig händelse som inträffade utanför Piteå.

Jag har regelbundet medverkat som fotograf och skribent i olika tidskrifter och har varit medförfattare till åtskilliga böcker, bland andra Vid vägs ände, tillsammans med Hans Anderson (Arena 1984) och I naturens tjänst – med vakande ögon i skogar och fjäll, med Åsa Lindstrand (Gullers 2000). Jag har själv ett par böcker på gång. En tillsammans med en annan författare och en på eget bevåg…

Min ambition är att mina bilder ska förmedla en känsla och respekt för naturen. Om det på något vis kan förstärka människans sargade band till den jord som föder henne, har jag nått en bit på väg. Med rottrådar där ett samiskt kulturarv tvinnar sig med småbrukarens liv vid fjällkanten, har jag fått den kunskap som styr mitt arbete. Mina bilder säljs via TT Nyhetsbyrå.

Jag är medlem i föreningen Naturfotograferna/N.

En medlem i Naturfotograferna/N lovar att följa föreningens etiska värderingar:
– Man uppträder på ett hänsynsfullt sätt i naturen utan att störa eller förstöra.
– Fotografiskt material skapas och presenteras på ett ärligt och uppriktigt sätt.
– Man informerar öppet om hur det fotografiska materialet blivit till, för att undvika missförstånd och misstankar om fusk. Att sätta /N efter sitt namn är en kvalitetsstämpel, men också ett ansvar. För att värna och informera om Naturfotografernas etiska värderingar har föreningen inrättat ett etiskt råd som ska vägleda medlemmarna.

Hälsningar Tor 🙂

 

I have lived from my photography since 1991.
My ambition is to stregthen the bonds between humans and nature. When people is aware of the beauty of nature and the grand sceneries, I think they also will feel obligated to take care of it.

My sami roots and my strong belonging to the mountains and woods in the Kvikkjokk area guide my work.
I love winter and the white-blue-pink nuances.

Since 1990 I’m a member of the association Naturfotograferna/N, which gathers the most prominent and serious nature photographers in Sweden.

 Contact:

Tor L. Tuorda
Randijaurvägen 12
962 98 Randijaur
+46 70 2300 955

t(at)kvikkjokk.nu

https://www.facebook.com/tortuorda/

https://vimeo.com/tortuorda

http://www.youtube.com/user/tortage

https://twitter.com/tortage

https://instagram.com/fiellok/

 

 

 

Träffar: 1800


Tor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag