Novemberupproret i Stockholm med Extinction Rebellion Sverige

Det blev många lyckade och kraftfulla aktioner på olika platser i Stockholm den 6-7 november om den hotande klimatkollapsen, regeringspartierna som segat ihop i klimatfrågan, för samiska rättigheter, mot Lundin Oils oljeutvinning i Arktis, där en ung kvinna blev brutalt nedbrottad av vakterna, trycktes ner med ett knä i nacken i i golvet och handklovades, med mera. Ordningsvakter kan bete sig hur som helst…

Musik, körsång, jojk, dans och glädje präglade Novemberupproret, men också polishorder med gasmasker, drönare, helikopter, hästar och piketer (trodde gasmaskerna var ett tecken på att de skulle spruta tårgas, men de var endast till för att skydda poliserna mot Covid 19).
Megafonröster ylade order om att utrymma Sveavägen. Ohörsamheten mot ordningsmakten var dock total. Aktivister bars bort på löpande band, lagfördes ibland, kördes iväg i piketen och dumpades någon kilometer bort. Polisen skötte sig dock humant och proffsigt.

Poliser på Sveavägen. Foto: Tor L. Tuorda.
Foto: Extinction rebellion Sverige.

Under en annan av fredagens aktioner – för samiska rättigheter – hällde två rebeller ut fejkblod nedför trappen till SS, Sveaskogs, huvudkontor. Blodet symboliserade den massdöd av arter som detta skattebetalarnas skogsbolag ägnar sig åt.

En aktivist fick dörren till kontoret att öppnas medan tre av oss tog oss in och tejpade upp bilder på strategiska ställen av kalhyggen med texten SKOGSMISSBRUK .

Jag i tejpartagen. Foto: Extinction Rebellion Sverige.

Samtidigt med tejpandet och ockupationen pågick massiva protester mot SS på gatan utanför huvudkontoret, där dotter Astrid Lindstrand Tuorda jojkade och Henrik Andersson från Gällivare skogssameby bland annat talade om de allvarliga effekter skogsbrukets skövlingar ger för renskötseln.

Astrid Lindstrand Tuorda jojkar på Torsgatan, utanför Sveaskogs huvudkontor.

Vi vandrade och tog pendeln från Haga, där vi dumpades, tillbaks till Torsgatan. Trots att timmen började bli sen var det fortfarande fullt ös utanför Sveaskog. Det dansades till inspelad musik. Flera rebeller blockerade fortfarande Torsgatan. Polisen skrek i en urschlig megafon och hotade med att de som inte steg upp från gatan och självmant lämnade området skulle bäras bort. Att de som inte lydde begick ett lagbrott. Ingen lydde. Det kom önskemål om att jag skulle tala. Lämpligast under den tid när polisen bar bort rebellerna. Men det blev ingen utrymning. Polisen ansåg troligen att aktivisthavet skulle upplösas av sig själv. Därför tog jag till orda och talade om den hysteriska och simultana exploatering som sker överallt i Sápmi, om gruvor, vindkraftverk, vattenkraft och kalhyggesbruket. Talade om den pågående kolonialismen och den koloniala strukturen, inte minst den mentala, som omfattar de allra flesta människor. Sedan jojkade jag spontant min jojk Standárvuobme tillsammans med dotter Astrid Lindstrand Tuorda. Standárvuobme kallas en urskog där vi har våra rötter. En skog som är skyddad i ett naturreservat och vars största delar också ingår i världsarvet Laponia. Många kom fram efteråt och visade sin uppskattning för mina ord. Det var en fin final på en mycket rolig och givande dag.

Lördagen blev något lugnare. Tyvärr blev min kamera stulen på förmiddagen så alla bilder jag har från Novemberupproret kommer från telefonen, sorgligt nog… Från XR-Sveriges Facebookvägg:

“Flera mindre aktionsgrupper gör nu aktioner mot bankkontor runt om i staden. Banker och andra finansiella institutioner bidrar starkt till den eskalerande klimatkrisen och förstörelsen av ekosystem, bland annat genom att låna ut pengar till klimatskadlig verksamhet.🍁✊ Under Novemberupproret utmanar vi det politiska och ekonomiska systemet som driver klimatkollapsen. Vi kräver att Regeringen minskar Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.”

Polis och rebell vid Handelsbanken. Foto: Tor L. Tuorda.
Rebell grips. Foto: Tor L. Tuorda.

Aktioner genomfördes också utanför Sagerska palatset, för att få statsministern att agera, det var Ecocide Performance och Gerillaodling och en aktion utanför Brasiliens ambassad – från XR-Sveriges Facebookvägg:
“Vid den brasilianska ambassaden har aktivister samlats för att protestera mot frihandelsavtalet EU-Mercosur. De slår på grytor och gör oväsen för att lyfta fram svenska mediers tystnad om handelsavtalet. Aktivisterna har sprejat kalkfärg på ambassadens väggar och limmat affischer på fönstren med meddelandena: “Här påskyndas klimatkollapsen”. De har hällt blod över trappan vid ambassaden, vilket representerar blodet som spillts i handelsavtal i vinstens namn. Jonas Ohlsson förklarar:”Alla vet att Amazonas är i fara. Men vet vi att den svenska regeringen stöder denna förstörelse? Om EU går vidare med detta avtal kan det leda till en ökad avskogning med 25 procent. Konsekvenserna av förlusten av Amazonas är förödande. Den svenska regeringen måste förhindra detta avtal att gå vidare. Det måste stå vid sina klimatåtaganden och kräva att president Bolsonaro stärker skyddet för ursprungs-befolkningarnas territorier och skyddade områden.”

Jag tar gärna emot ett belopp på swish så jag kan fortsätta mina skildringar på denna oberoende blogg. Swish 0702300955

Tack på förhand!
Träffar: 655

6 svar på ”Novemberupproret i Stockholm med Extinction Rebellion Sverige”

 1. Tack för kramen från den Röde Rebellen i kungsan. Aktionen vid SS var en riktig rysare. Så enormt starkt. Formligen smälte. Väldigt fin artikel som fångade många av de intryck jag själv erfor. Hoppas verkligen vi ses snart igen Tor!
  Varma hälsningar Rickard

 2. Fantastiskt bra.
  Problemet återstår.
  Att det kallas “samiskt”.
  Då anser 99% av Norrlands befolkning att det inte berör dem,
  Problemet kallas “härska genom att söndra”.
  1928 års renbeteslag är väl det värsta som gjorts vad gäller den saken.
  Demonstrationen slår givetvis bättre internationellt om den berör “urfolken”.
  Men den slår slint på hemmaplan.
  Kanske bara att gilla läget tills vidare.
  Att vi i norr bara får jobba på var sitt håll,
  och ofta slåss mer inbördes än mot den egentliga motståndaren.
  Vilket var målet med klyvningen av befolkningen
  av Satastatens Rasbiologiska Institut grundat på det sjuka trettiotalet.

 3. Så fantastiskt kul att möta er! Vi hade verkligen gemenskap och kärlek på denna aktion. Nu fortsätter vi kampen styrkta av varandra! ✊💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *