Norrsken i Jokkmokk och Muddus
on 25/01/2012

Igår natt var jag ute med bilen och jagade utsnitt för bilder på norrsken. Skruvade upp känsligheten till 800 ASA för att med 10 sekunders exponeringstid någorlunda kunna frysa de rödaktiga ridåer som löpte över himlen, men jag hann inte riktigt med. Abrupt slutade allt och återkom bara lite och sporadiskt. Typiskt. Hoppas på bättre lycka i någon fjäll- eller skogsstuga där man inte störs av gatlyktor och annat artificiellt ljus.
En skidtur i Muttos hanns med idag. Kanonföre. Sjönk inte mer än en decimeter i snön. Mycket förstås tack vare de fantastiska skidorna 3,40 meter långa. Östergrenare, kallas de, och är gjorda med stor omsorg av skidmakare Bo Östergren i Jokkmokk. Dock orkade solen inte genom molnbankarna och det snöade lätt hela dagen. Några bilder blev det i alla fall i det kontrastlösa landskapet. Med film går det bättre att få till bra lågkontrastmotiv än med stillbild. Batterierna fick jag byta stup i kvarten. Dränerades på sin kraft av kylan, var kring minus 25.En lavskrika som på långt avstånd flög planlöst mellan myrgranarna och en lappmes var de enda djur jag såg. Spår efter hare, räv och mård de enda spåren.

Träffar: 90


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


4 Replies to “Norrsken i Jokkmokk och Muddus”

  • Fasligt fina bilder och inställning till kolonialismen ! Det värmer i en Randijaursbo´s medvetande ! Omän en som är där var 6:e helg ! Hoppas vi kan ses under påskveckan. Denna helg är vi mest i Kåbdalis. Anita Kvickström hälsar också och vi tackar för det ingåendet tvivlet om engelsmännens egenintresse vid vår by, men vad sägs om att VI sätter upp en egen vindsnurra tillsammans i byn och alla kan få billig el och överskottet säljes till Vattenfall ?? Tror vi kan leva länge och naturekonomiskt ratoinellt på en sådan snurra värt prova berkäna noggrant Hoppas verkligen vi kan ses under påskveckan o resonera lite

    • Tack Erik för dina ord, speciellt när det kommer från en Randijaurbo! Absolut finns många alternativ för en sundare utveckling för byborna, där en vindsnurra är en ingrediens. Sjukt egentligen att folk här, som har ett kraftverk till granne, ska behöva betala fullt pris för elen. Det vore roligt att träffas vid en kaffekopp när ni kommer upp!

  • Underbara bilder! Gick igenom ditt bildarkiv & en av mina absoluta favoriter var bilen på den unga rödräven i skogens grönska.

    Mästerligt!

    Keep up the good work.Tor Lennart Tuorda

Självporträtt
Jag vid Ale stenar i Skåne. Foto: Åsa Lindstrand

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag