Naturvårdsombudets rapport del 2

I början av 1990-talet tjänade jag som gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Jokkmokks kommunfullmäktige. MP lade en motion tillsammans med centerpartiet om att anordna en återvinningscentral i Jokkmokk. Motionen röstades ner av den socialdemokratiska majoriteten. Sossarna tyckte inte att en återvinningscentral var en bra idé.

MP Jokkmokk motionerade också om att bygga en rondell i Poliskorsningen. Samma sak där. Det socialdemokratiska kommunalrådet, med alla sina jasägande nickedockor i fullmäktige, röstades ner också det förslaget.

Jag slutade med partistämplad kommunpolitik typ 1995 eller 1996 (förutom med min tunga post som naturvårdsombud). Det är något grumligt i minnet pga. förstadium till skilsmässa och sossekommunalrådet vilken älskade att göra personliga påhopp på min person.

Socialdemokraterna tog senare dock upp både återvinningscentral och rondell som ett eget förslag. Båda är idag verklighet och fungerar utmärkt. Tack till socialdemokraterna för er politik, som ni stulit från bla. MP 🙂

Återvinningscentralen, ÅVC, gör ett superbra jobb. Inte minst Återvinsten som finns på området, där folk kan skänka fungerande prylar och där spekulanter med en valfri summa kan köpa kläder, möbler, cyklar och mycket mer. Helt i linje med hållbar utveckling. Konsumtionen av nya prylar måste ner för att minska slöseriet och negativa effekter på miljön och klimatet.

Jag försöker få fram uppgifter om bland annat fraktionerna kartong, tidningspapper och plast. Om de bränns i fjärrvärmeverket i Kiruna, dit sopor går från bland annat Norge. Har inte fått svar ännu. Dock bränns en alldeles för stor andel sopor i Sverige. Sex procent enligt en granskning av Sveriges Natur. Plast, papper, kartong, hushållsavfal, med mera.

I den cirkulära ekonomi statsmakten säger sig sträva efter måste all förbränning upphöra. Papper måste bli nytt papper. Tidningar nya tidningar och plast ny plast, med mera. Allt hushållsavfall måste komposteras. Men att satsa på biogas är förkastligt eftersom det ger utsläpp av skadliga klimatgaser.

Det går dinte längre att säga att biogena material är koldioxidneutrala. Alla klimatutsläpp måste ner så fort det bara går. Allt material måste återvinnas och återbrukas. Här har Jokkmokk gjort väldigt mycket bra saker, men mycket återstår. De tusentals ton med gammal rostande järnvägsräls som ligger efter Inlandsbanan måste samlas upp och återvinnas. Detsamma allt järnskrot som Vattenfall lämnat efter sig.

Med Miljöpartiet som styr kommunen kommer föras en hållbar politik där en seriös återvinning av allt som går att återvinna är prio ett och att klimatgaserna minskas så mycket det bara går.


Rösta grönt den 11 september. För klimatet, naturen, barnen och en hållbar framtid för oss alla 🙂


Tor L. Tuorda, naturvårdsombud (MP) för Jokkmokks kommun.

Visits: 119

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *