Naturvårdsombud för Jokkmokks kommun, vad är det?

Det är jag som under den senaste fyraåriga mandatperioden tjänat som förtroendevalt naturvårdsombud (MP) för Jokkmokks kommun. Min ersättare heter Lars-Ivan Tuolja från Samernas väl (SV).

Jag har väntat och väntat på att få yttra mig om något ärende som rör det viktigaste vi har, naturen, men inte fått något på remiss. En av mina företrädare, Edvin Nilsson, också han miljöpartist, väntade för det mesta också men jag tror att han fick något litet ärende i alla fall.

Jag har bitit på naglarna av nervositet i fyra år. Haft kväljningar, yrsel och andnöd för all min väntan. Men ingenting. Inte ett brev, inte ett telefonsamtal, helt tyst.

Jag har heller ingen arbetsbeskrivning för min oarvoderade tjänst. Också det nervöst. Vad ska jag göra egentligen när väl ärendet anländer?! Jag har i panik talat med vår gruppledare Henrik Blind, men han hade ingen uppdaterad version om detta.

Grejen är att inget händer. Den kommunledning som består av socialdemokrater och vänterpartister, vilka styrt kommunen sedan 2018 (och sossarna har ju som bekant basat för kommunen i flera decennier dessförinnan) har andra prioriteringar. Naturen är en källa som ska konvertera till pengar. De många barnbarn till vattenrallare som nu sitter i kommunfullmäktige tycker det är nädvändigt, rent av vackert, med vattenkraftsdammar och kalhyggen. Ännu finare hade det väl varit om kommunen också begåvats med kluster av gruvor och vindkraftsparker.

Utifrån rådande bedrövliga och totala nonchalanta hållning för naturen och dess värden från Jokkmokks politiska ledning anser jag att jag som naturvårdsombud nu måste växla upp. Jag kommer själv att hitta ärenden att ta upp. Negativa såväl som positiva idéer. Är ju ändå förtroendevald. Ska livestreama, skriva på denna blogg, skickar presmeddelanden undertecknat förtroendevalt naturvårdsombud Jokkmokks kommun.

Att jag inte har någon beskrivning om mitt uppdrag är egentligen perfekt. Då kan jag själv också bestämma hur brett mitt ansvarsområde är. Jag ska dock ringa till Lars-Ivan och fråga honom om vilken bredd han tycker är lämplig. Också du som läser denna blogg får gärna skriva en kommentar eller skicka mig ett mejl på t(at)kvikkjokk.nu

Del 1 av mina rapporter publiceras förhoppningsvis imorgon.

Visits: 145

Ett svar på ”Naturvårdsombud för Jokkmokks kommun, vad är det?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *