Johanna Nilsson, Naturskyddsföreningen i Norrbotten, har fått följande artikel publicerad i en rad tidningar i Norrbotten:
”Över 1 miljon svenskar i arbetsför ålder har någon form av psykisk ohälsa och antalet sjukskrivningar, på grund av det, ökade med 67 procent mellan 2010 och 2015. Ångest, oro, depression och utmattning är långvariga och det finns få behandlingsmetoder. SKL’s överenskommelse för 2017 omfattade 885 miljoner kronor.
Forskningsartikel efter forskningsartikel visar dock att mängden natur vi omger oss med är starkt korrelerat till vår hälsa. Studier visar också att det till en början kan vara svårt att ta in men att du efter hand börjar längta ut till skogen. Blodtrycket sänks och stresshormonerna kortisol och adrenalin går ner redan efter 1 timme utomhus. Men det tar inte stopp där. Vår känsla av meningsfullhet och koncentrationsförmåga ökar också markant. Det kan till och med minska mortaliteten enligt Stamatakis och Mitchell (2011).
Och visst är det fantastiskt att ströva runt i sju mil av 9000-årig urskog som Pärlälvsområdet utanför Jokkmokk faktiskt är, men det funkar precis lika bra med din lokala naturmiljö runt hörnet. Det viktiga är att du, kravlöst, beger dig ut med jämna mellanrum för att andas, hitta lugnet och samla nya krafter. Se dig omkring och ta in den kontinuerligt pågående föreställningen naturen faktiskt är! Fyll lungorna med frisk luft och låt känslan av trötthet och stress lämna kroppen med varje andetag du tar. Återhämtningen är därmed ett faktum.
Men om vi ska försäkra oss med denna relativt enkla medicinering på en rad sjukdomar och hälsotillstånd bör vi också uppmärksamma att vår natur inte heller mår särskilt bra. Den biologiska mångfalden och dess unika livsmiljöer är starkt hotade av ensartat jord- och skogsbruk och städer som breder ut sig. Intensiteten och metoderna i exempelvis skogsbruket är förödande för oss alla och naturreservat och andra skydd har större och större betydelse för de olika ekosystemens överlevnad.
Så med det sagt uppmuntrar jag er alla att gå på upptäcksfärd i naturen för att ladda batterierna. Kanske är det en lunchpromenad i Rävdalsområdet inom Gällivare kommun eller en söndagsutflykt i Jelka-Rimakåbbås urskog väster om Porjus. Glöm inte att ni även kan kontakta er lokala Naturskyddsförening så hjälper de er att hitta just era lokala guldkorn och guidar dig i hur just du kan göra något för att rädda dessa värdefulla naturområden.
Johanna Nilsson”
Devries, S. (2003). Natural environments — healthy environments? An exploratory analysis of the relationship between greenspace and health. Environment and Planning, 35(10), 1717.
Visningar: 40