Silverberget var den lulesamiska släkten Spiks
on november 11, 2018

1660 räknade den svenska staten på kostnaderna för att bryta silvermalm på fjället Gedkevárre i Badjelánnda (heter Silbbatjåhkkå idag) och frakta malmen i renpulkor till hyttan i nuvarande Kvikkjokk där malmen skulle krossas och smältas. 

Det blev en mycket dyr affär för Sverige. Men England, Spanien och Frankrike hade ju farit runt och koloniserat och skaffat sig ädla metaller och Sverige ville inte vara sämre. 

I Kenneth Awebros bok om Luleå silververk, som hela företaget kallades, räknas de höga kostnaderna för gruvstarten och raffineringen upp. En av de mindre kostnaderna var inköpet av berget Kedkevare av Tore Anderssons fader, står att läsa. Dock inte exakt citerat. 

Jag bläddrade genom personregistret i Filip Hultblads bok, Från nomadism till agrar bosättning i Jokkmokks socken och fastnade till slut för en Tore Andersson som kunde vara den i boken nämnda. Denne hade en fader som hette Anders Andersson och två bröder, vilka jag glömt namnet på. Är på nattåget och har inte boken med mig. Alla fyra Anderssons hette också Njarka. Tyvärr fanns inga årtal nedskrivna men den ene av Tores bröder gifte sig 1711. Det kunde stämma, men för att vara riktigt säker ringde jag upp släktforskningsoraklet Börje Öberg. Jo sa Börje, de där Njarkas var spikare. Dvs. släkten Spik i Jåhkåmåhkke härstammar från Andersson Njarka. Börje hade också information om att bara en av bröderna kunde föra släkten vidare. Alla bröder blev pappor till många barn men alla barn dog i tidig ålder, utom för en av bröderna. 

Anders Andersson Njarka sålde berget på sitt skatteland till den svenska staten för en struntsumma. Skrämd av överheten och stundens allvar kanske. Sverige var ju i krig och behövde desperat silverpengar. 

Köpet visar med all tydlighet att samerna faktiskt ägde markerna i Sámeädnam. Undra hur stor köpeskillingen var för berget Gironvárri eller Julevädno vid Bårjås?

 

 

 


Leave a Comment:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentUng fjällräv

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag