Mina filmer i utställning om duodje till Ajtte som fyller 30
on 15/06/2019

Jag har under alla mina 30 år som stillbildsfotograf och typ 15 år också som filmare tänkt på, och fått propåer om, att dokumentera samisk slöjd, duodje, till en bok eller film. Men jag har aldrig kommit till skott, förrns i år 🙂

Det började med att följa ett gäng kvinnliga slöjdare i Jåhkåmåhkke i deras process fram till utställningen Biktalit, på Ájtte på Jokkmokks marknad i början på februari för tidningen Samefolket. Efter denna hektiska drive blev jag anlitad av Ájtte att filma sju samiska slöjdare till en ny basutställning på museet. Ett hedrande, givande och roligt uppdrag som jag gjorde tillsammans med Katarina Spik Skum som höll i logistik och intervjuer av de sju. Jag hade aldrig blivit anlitad för denna dokumentation utan Katarinas försorg. Tack för det bästa du 🙂

Katarina och jag samlade material genom att bila till Perisak Juuso i Nearva/Mertajärvi, Karin Vasara och Nils-Johan Labba i Girun/Kiruna, Alexandra Olofsson i Láttevárri/Lannavaara, Elli-Karin Pavval och Svea Länta i Jåhkåmåhkke/Jokkmokk och Monica L Edmondson i Dearna/Tärnaby.

Var vi än drog fram fick vi ett hjärtligt mottagande och alla slöjdare bjöd verkligen på sig själva. Allt gick så lätt och vi samarbetade så bra jag och Katarina. Det märktes supertydligt att alla brann för slöjden, att den var deras allt. Jag fick också ansvaret för att klippa och anpassa en film från 1950-talet för visning på utställningen. Filmen skildrar flera samiska slöjdare i hela Sábme. Ett unikt material med bland annat Karin Stenberg och Paulus Utsi vilka annars gjort sig kända i den samiska rättighetskampen och diktningen.

Resultatet av intervjuer/filmning/ljudinspelning visas på en vernissage idag kl. 13.00 på Ájtte i samband med öppningen av den nya slöjdutställningen. Sedan är det också 30-årsjubileum för Ájtte som samisk museum. Filmstationerna och 450 ovisade föremål blir en mäktig uppvisning!

Träffar: 92


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Be the first to commentTor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag


error

Om du gillar det du läser, dela det gärna, tack :)